Ve světovém žebříčku konkurenceschopnosti drží ČR 33. místo

Ženeva - Česká republika si v letošním žebříčku konkurenceschopnosti světových ekonomik udržela 33. místo, Slovensko mezitím kleslo o jedno místo na 46. příčku. Tabulku i nadále vedou Spojené státy, které jsou následované Švýcarskem a Dánskem, sdělilo v dnešní výroční zprávě Světové ekonomické fórum (WEF).

Z mimoevropských zemí jsou v první desítce Singapur, Japonsko a Kanada, která z první desítky vytlačila Británii, oslabenou krizí na finančních trzích. Dál v žebříčku postoupila Čína, která si polepšila o čtyři místa a posunula se i před Česko na konec první třicítky.

Z postkomunistických zemí střední a východní Evropy je první nadále Estonsko, i když si o pět míst pohoršilo a umístilo se již jen jednu příčku před Českou republikou. Až na 42. místě je i přes loňské přijetí eura Slovinsko. Polsko kleslo o dvě místa na 53. příčku, když ho předstihlo Rusko. Maďarsko se za rok propadlo o celých 15 míst až na 62. pozici.

„Rostoucí ceny potravin a energie, velká mezinárodní finanční krize a z ní plynoucí útlum hlavních světových ekonomik, to vše klade před politické činitele nové výzvy. Dnešní situace jen podtrhává, jak je důležité ekonomické prostředí, které podporuje konkurenceschopnost,“ uvedl spoluautor zprávy WEF Xavier Sala-i-Martin.

Index konkurenceschopnosti je pro každou zemi počítán podle hodnocení stavu 12 faktorů od institucionálního uspořádání, stavu infrastruktury a makroekonomické stability po úroveň zdravotnictví a vzdělání, efektivnost trhů, technologickou připravenost a inovativnost. Fórum letos hodnotilo dosud rekordní počet 134 zemí světa na základě anket u více než 12 tisíc zástupců podnikatelského světa.