Pražská burza se navzdory snížení sazeb propadla nejníže od roku 2004

Praha - Akcie na pražské burze dnes spadly na nejnižší hodnoty od konce roku 2004. Trh následoval výprodeje na vyspělých zahraničních burzách, které nadále ovlivňovala globální finanční krize. Pozitivní impulz v podobě koordinovaného snížení úrokových sazeb velkými centrálními bankami vydržel pouze krátkodobě a hlavní burzovní index PX za dnešek oslabil o 3,87 procenta na 1042,6 bodu. Na nižší hodnotě naposledy index uzavřel obchodování 30. prosince 2004.

Dopoledne trh dokonce prolomil psychologickou hranici 1000 bodů a burza kvůli více než 20procentnímu cenovému propadu musela pozastavit obchodování s akciemi autobazaru AAA Auto a developera Orco Property. Zatímco akcie AAA Auto tento výjimečný krok potkal vůbec poprvé, akcie Orco si totéž prožily již poněkolikáté v posledních týdnech.

Téměř polovina objemu dnešních obchodů se týkala energetického obra ČEZ. Jeho akcie ovšem uzavřely o 2,81 procenta níže, na 877 korun za kus. Výrazně také ztrácely bankovní subjekty, Erste Bank skončila o 6,95 v červeném, a to na 704,1 koruny za akcii.

Oživení akciovým trhům přinesl nečekaný postup centrálních bankéřů.
Centrální banky Spojených států, eurozóny, Británie a dalších zemí včetně Číny na podporu ekonomik přikročily k bezprecedentnímu společnému snížení základních úrokových sazeb. Základní sazby u většiny těchto zemí se snižují o půl procentního bodu. Pražská burza v krátké době díky tomu snížila propad indexu ze zhruba pěti procent na méně než dvě procenta. Impulz byl však jen krátkodobý a trhy se ke konci dne dále propadly.