Slovinsko už také ručí za vklady neomezeně, Itálie do sta tisíc eur

Lublaň/Řím - V reakci na probíhající finanční krizi se dnes rozhodly vlády Slovinska a Itálie garantovat soukromé bankovní vklady na bankovních účtech. Zatímco vláda premiéra Silvia Berlusconiho bude ručit za vklady do sta tisíc eur, slovinský ministr financí Andrej Bajuk řekl, že tamní vláda poskytuje garance na všechny vklady bez jakéhokoli limitu.

„Ode dneška plně garantujeme všechny vklady,“ prohlásil dnes Bajuk. Dodal, že schválený dekret je dočasný a zůstane v platnosti tak dlouho, dokud se nezlepší situace na finančních trzích.

Včera večer schválený dekret italské vlády ručí za bankovní vklady občanů až do výše 103 tisíc eur (asi 2,53 milionu Kč). Do takové výše byly vklady pojištěny už teď, garance vlády má ale představovat vyšší stupeň záruky, řekl premiér Berlusconi. „Žádná italská banka nepadne, a žádný vkladatel tedy nic neriskuje. Chci všem Italům říci, aby byli v klidu,“ dodal.


Bankám také italský dekret nabízí finanční injekci výměnou za akcie, s nimiž není spojeno hlasovací právo. Opatření ale nepočítá s žádnou konkrétní částkou v hotovosti na pomoc bankám.

Přidalo se Bulharsko i Řecko

Bulharsko a Řecko jsou dalšími zeměmi, které se rozhodly zvýšit garance na vklady u bank, aby v době finanční krize zvýšily důvěru ve svůj bankovní systém. Bulharsko dnes oznámilo, že přestože domácí banky jsou v současnosti solventní a bezpečné, zvýší garance na 50 tisíc eur (1,24 milionu Kč). Řecká vláda předložila parlamentu zákon, podle kterého se mají v příštích třech letech zvýšit garance vkladů až na 100 tisíc eur, což je dvojnásobek doporučený Evropskou unií.

Evropská unie v úterý zvýšila minimální hranici ručení za vklady na 50 tisíc eur (asi 1,23 milionu korun). Jde však o minimum, takže některé státy mají ručení vyšší, případně neomezené. Jako první se v EU za veškeré soukromé vklady bez omezení zaručilo Irsko, nyní mají stejné opatření například Německo nebo Rakousko.

Češi čekají na příští týden 

V České republice jsou vklady v bankách od roku 2001 pojištěny na ekvivalent 25 tisíc eur, klient padlé banky by ale dostal jen 90 procent vkladu. Ministr financí Miroslav Kalousek navrhl limit zvýšit na dvojnásobek s tím, že by se garance vztahovala na 100 procent vkladu. O konkrétním legislativním procesu pro opatření Evropské unie v České republice se rozhodne příští týden.