Bankovní rada překvapila analytiky: Dnes se úrokovými sazbami nezabývala

Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) se dnes na svém zasedání nastavením úrokových sazeb nezabývala. Odborníci přitom čekali, že by sazby mohla snížit až o půl procentního bodu kvůli pokračující finanční krizi a včerejší koordinované akci velkých světových centrálních bank. Zároveň probíhá celoevropská diskuse o garancích za bankovní vklady, Evropská unie v úterý zavázala státy, aby ručily za vklady minimálně do výše 50 tisíc eur. Některé země, jako například Německo, Rakousko či nově také Slovinsko, se ovšem rozhodly ručit za všechny vklady bez ohledu na jejich výši.

„Členové bankovní rady posoudili aktuální situaci na finančním trhu a rozhodli, že tato nevyžaduje, aby se bankovní rada dnes zabývala měnově-politickými otázkami,“ uvedla mluvčí České národní banky Pavlína Bolfová.

Ekonomové vesměs očekávali, že se bankovní rada dnes odhodlá snížit základní úrokovou sazbu o půl procenta a bude tak následovat významné světové centrální banky, které včera koordinovaně snížily své úrokové sazby.

ČNB musí mít ovšem na paměti také inflaci, které by teď snížení úrokových sazeb nepomohlo. Inflace v uplynulých měsících i přes prohlášení bankéřů o očekávaném poklesu cen neklesla k požadovanému 2 až 4procentnímu koridoru. Dá se ovšem očekávat, že už další jednání bankovní rady naplánované na listopad se na reakci směrem k úrokovým sazbám zaměří. „Impulzem může být i už projevený pokles produktivity, který již nebude tlačit na poptávku a inflace by proto růst neměla,“ upozornil analytik společnosti Patria David Marek.

„Tady jde o to, aby se zastavila panika na trhu. Protože v okamžiku, kdy na trhu nejsou peníze, kdo peníze má, ten si je nechá a nikomu je nedá,“ vysvětloval další motivy pro snížení sazeb ředitel Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání Lubomír Lízal.

Sazba možná klesne na 3 procenta v listopadu 

Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních půjček, je v ČR na 3,50 procenta. Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na počátku srpna, a to o čtvrt procentního bodu dolů.

Na konci září centrální bankéři nechali sazby beze změny. Analytici nicméně stále očekávají, že centrální banka sníží úrokové sazby na svém naplánovaném měnověpolitickém jednání 6. listopadu.

Vlády napříč Evropou se mezitím předhánějí v tom, jakým způsobem se zaručí za bankovní vklady. K zemím, které za ně ručí neomezeně, se dnes přidalo Slovinsko. Mezitím limit ručení zvýšila Itálie, a to na 103 tisíc eur. Italská vláda zároveň schválila finanční pomoc svým bankám.

Vydáno pod