Většina sklářů z Crystalexu dostala mzdy za září, zbytek bude demonstrovat

Praha - V černých dnech českých sklářů dnes přece jen alespoň některým vysvitlo slunce. Skláři společností Crystalex Nový Bor, Kavalier Sázava a také zaměstnanci mateřské společnosti Bohemia Crystalex Trading dostali dnes své zářijové mzdy. Pracovníci uzavřených provozů v Poděbradech a Světlé nad Sázavou ale dnešní schůzka s vedením spíše rozhořčila. Na jejich platy zatím není. Vedení firem shání peníze alespoň na zálohy, i ty jsou ale nejisté. Zoufalí zaměstnanci se proto chystají vyjít do ulic.

Zatímco většina koncernu pracuje a raduje se z výplat, skláři ze Světlé a z Poděbrad, kteří o své zaměstnání přišli, chystají demonstraci. Konat se bude 23. října od 11:00 před úřadem vlády. V tuto chvíli je totiž již nad míru jasné, že ve výplatní den, který jim připadá na zítra, své zářijové mzdy nedostanou. Uzavřené firmy nemohou nakládat se svými účty, protože jim je banky zablokovaly.

Demonstrací chtějí zoufalí skláři přimět kabinet k poskytnutí pomoci jejich skomírajícímu odvětví. „My bychom od vlády skutečně očekávali aktivní pomoc, a ne soustředění se na hledání alibi, že český stát vlastně nemůže za nic,“ řekl České televizi předseda sklářské odborové organizace Vladimír Kubinec.

Éterem se šíří zvěsti o propouštění

Další zprávou, která dnes pracovníky uzavřených skláren znepokojila, byly informace o tom, že 100 ze 460 zaměstnanců poděbradské Sklárny Bohemia bude s definitivní platností propuštěno. Vedení holdingu ale v zápětí zprávu dementovalo. „Nebylo rozhodnuto o tom, že bude propuštěno 100 lidí. Pouze bylo dohodnuto, že úřad práce bude informován o možnosti hromadného propouštění. Další kroky se potom odvinou od rozhodnutí insolventního správce o tom, jestli rozjede výrobu,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 mluvčí Bohemia Crystalex Trading Karel Samec.

Ostatní části Crystalexu zatím vyrábí

Většina ze zbývajících 1 800 pracovníků ze závodů v Karolínce, Vrbnu pod Pradědem, Sázavě a Hostomicích na Teplicku navštěvuje své zaměstnání normálně. Pouze sklárna v Novém Boru musela kvůli nedostatku surovin dočasně omezit ruční výrobu. „Až do 20. října bude doma 44 zaměstnanců, pobírají ale průměrnou mzdu,“ informoval předák odborové organizace v novoborském Crystalexu František Kuric.

Holding Bohemia Crystalex Trading se již delší dobu potýká s nedostatkem kapitálu. 22. září požádal o ochranu před věřiteli, soud mu vyhověl a poslal ho do insolventního řízení. Z počátku hrozilo, že zkrachuje celý podnik, nakonec ale byly uzavřeny pouze sklárny v Poděbradech. Na ostatní vyhlásil Městský soud v Praze moratorium, v rámci kterého mohou fungovat 90 dnů bez obav z věřitelů.