Průmysl i stavebnictví v Česku zpomalují

Praha - Česká průmyslová produkce v srpnu meziročně poklesla o 2,6 procenta po červencovém růstu o 6,7 procenta. Po očištění od sezónních vlivů byla výroba vyšší o 2,5 procenta. Stavební výroba za stejné období ve stálých cenách meziročně klesla o 1,2 procenta po červencovém téměř sedmiprocentním růstu. Data dnes oznámil Český statistický úřad.

„Po negativních datech o vývozu jde o další doklad zpomalování růstu české ekonomiky. Zkrátka není možné být v srdci Evropy a nepocítit horší ekonomické počasí v západní Evropě. Zvláště pokud se přidá komplikace v podobě výrazného posílení kurzu koruny,“ komentuje výsledky hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Za celý letošní rok očekává zvýšení průmyslové výroby o 3,9 procenta po loňském růstu o devět procent.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu meziročně snížil o 5700 osob. Nejvíce počet pracovníků poklesl v textilním, oděvním a kožedělném průmyslu a ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody.

Ve stavební výrobě se již projevil nástup ekonomického ochlazení a nižší kupní síla obyvatel. Ta je spojená s rostoucími cenami, nejistotou ohledně budoucího ekonomického vývoje a utažením podmínek na úvěrovém trhu, což způsobuje pokles poptávky po vlastním bydlení. Celoroční růst stavebnictví očekává analytička Komerční banky Kamila Fialová okolo dvou procent.

Předseda svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý: „Celkový trend je klesající. To je daleko podstatnější než číslo za jeden měsíc.“