Langer: Pošty se bez souhlasu obcí rušit nebudou

Jihlava - Ze 178 poboček, které chtěla Česká pošta zrušit, se nezavře ani jedna, pokud s tím nebudou dotčené obce souhlasit. Naopak by se mohly služby některých pošt ještě rozšířit. Na své návštěvě Vysočiny to dnes slíbil ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

„V tuto chvíli se žádná poštovní pobočka neruší. Měníme kvalitu komunikace a vztahů. Pošta musí být partnerem samosprávám a naopak,“ poukázal Langer. Výsledkem změn mají podle něj být především lepší, bohatší a dostupnější služby než doposud.

Že se pošty rušit nebudou, potvrdil i nový generální ředitel státního podniku Petr Sedláček. Navíc budou mít podle něj pracovníci pošty od příštího roku i nový úkol. Budou pomáhat s provozem služby datových schránek, do kterých by měli občané dostávat zásilky od soudů, obcí, zdravotních pojišťoven i dalších státních institucí.

Starostové obcí zvrat v kauze rušení poboček vítají. Obávají se ale, že zůstane jenom u slibů. „Teď budeme očekávat to, co slíbili, že budou s každou obcí jednat individuálně,“ uvedl Karel Liškař, starosta Netína, který je jednou z 21 obcí Vysočiny, kde mělo dojít ke zrušení poštovní provozovny.

Pošta plánovala rušení poboček v obcích s méně než tisícovkou obyvatel. Chtěla tak ušetřit 32 milionů korun ročně. Lidé z postižených obcí ale začali proti záměru protestovat a podepisovat petice. Ruku v ruce s rezignací generální ředitele České pošty Karla Kratiny se projekt prozatím pozastavil. Avšak hrozba nahrazení kamenných poboček motorizovanými pošťáky stále visela ve vzduchu. Langerovo dnešní prohlášení jim dalo novou naději, že o poštu nepřijdou.