Pražská burza dnes přidala 0,19 procenta, na objemy se ale čeká

Praha - Po týdenním poklesu hodnoty souhrnného indexu PX dnes pražská burza skončila v černých číslech. Objem obchodů byl ale nízký a na obchodnících je patrná nejistota a neochota důvěřovat vyšší sumou vybraným titulům. Po masivních výprodejích se otřepaly i evropské trhy.

Investoři se do nakupování dlouhodobě levnějších akcií nijak nehrnuli. Objem obchodů s akciemi v systému pro nejlepší emise SPAD zůstal s hodnotou 2,6 miliardy korun o více než miliardu korun za ročním průměrem. „Nervozita investorů ohledně budoucího vývoje ještě stále nevymizela a při každém nadechnutí je vidět ochota prodávat,“ uvedla obchodnice firmy Atlantik finanční trhy Tereza Jalůvková.

Nejvíce se poptávka projevila na ceně akcií developera ECM, které vyrostly o silných 8,52 procenta na 275,1 koruny. Investoři nakupovali i energetické firmy. Akcie těžební společnosti NWR přidaly 4,88 procenta na 153,65 koruny a akcie energetické skupiny ČEZ získaly 2,72 procenta na 901 korun.

Naopak bankovní domy ve střední a východní Evropě spíše oslabovaly, když trhy spekulovaly o možných finančních potížích dalších bank. Akcie Erste Group Bank, majitelky České spořitelny, klesly o 2,43 procenta na 687 korun. Nedařilo se ani akciím Komerční banky, které oslabily o 1,14 procenta na 3643 korun.