Finanční krize zasadila tvrdý direkt Japonsku

Tokio - Japonská pojišťovna Yamato Life Insurance dnes vyhlásila bankrot, stala se tak první obětí úvěrové krize v zemi vycházejícího slunce. Většina tamních bank a finančních společností se s následky krize doposud dokázala vypořádat lépe než banky v Americe a v Evropě. Tokijskou burzu následně postihl prudký pokles, akcie zaznamenaly nejhlubší pád od krachu na burzách v roce 1987. Index Nikkei 225 klesl o 9,62 procenta na 8276,43 bodu a za celý týden už ztratil zhruba 24 procent hodnoty. To je více než dvojnásobek ztrát, které index zaznamenal v týdnu bezprostředně po pádu burz v roce 1987.

Prezident pojišťovny Yamato Life Insurance Takeo Nakazono konstatoval, že kvůli neobvykle rychlému a hlubokému propadu cen akcií nyní vznikla firmě ztráta asi 111 milionů dolarů (zhruba dvě miliardy korun). Celkové ztráty pojišťovny se údajně vyšplhaly na 269 miliard jenů (48 miliard Kč). Japonská média uvedla, že dopady na klienty by ovšem měly být minimální. Téměř všechny pojistné smlouvy by totiž měly být nahrazeny.
 

Prezident YLI Takeo Nakazono:

„Hluboce litujeme a z celého srdce se omlouváme.“


Kolaps pojišťovny Yamato je v Japonsku zatím pouze ojedinělým případem. Ústav zaměstnává asi 1 000 lidí a spravuje pojistné smlouvy v objemu zhruba jednoho bilionu jenů (180 miliard Kč). Pojišťovna Yamato měla v Japonsku tradici, vznikla v roce 1911.

Japonské akciové trhy reagovaly na zprávu o pádu pojišťovny se zděšením, investoři si uvědomili, že Japonsko se naplno ocitlo ve víru krize, která může přerůst až v ekonomickou recesi. Index Nikkei 225 si odepsal 881,06 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 9,62 procenta na 8276,43 bodu. Za celý týden už indikátor ztratil asi 24 procent hodnoty, což je více než dvojnásobek ztrát, které index zaznamenal v týdnu bezprostředně po pádu burz v roce 1987.

Náladu na trhu poznamenal i čtvrteční prudký pokles kurzů akcií na Wall
Street. V posledních minutách obchodování americké akcie výrazně nabíraly ztráty a Dow Jonesův index klesl o více než sedm procent. Propad by přitom podle analytiků ještě mohl pokračovat.

Na devizových trzích mezitím prudce zpevnil kurz japonského jenu, což je reakce na prudký růst averze vůči riziku. Japonská měna funguje jako nástroj financování spekulativních transakcí a pokud chuť spekulovat klesá, musejí nejdříve obchodníci uzavřít takzvané krátké pozice. S takovou operací bývá spojen růst kurzu. V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 99,40 JPY a euro za 135,51 JPY.

10. 10. 2008
Zdroj: ČT24