Hradec Králové zřejmě prodělá na Islandu 74 milionů, Británie se kvůli svým vkladům bouří

Londýn - Mezi Velkou Británií a Islandem se rozhořel ostrý spor kvůli vkladům britských radnic v insolventních islandských bankách. Islandské úřady se totiž za vklady ve znárodněných bankách nezaručily, zahraniční závazky bank totiž přesahují rozměry islandské ekonomiky. Kromě britských radnic má na Islandu uložené prostředky i Hradec Králové, na dluhopisech insolventních islandských bank Glitnir a Landsbanki možná prodělá kolem 74 milionů korun.

Hradec Králové investoval ušetřené peníze z minulých let do dluhopisů islandských bank, které byly pod tlakem krize znárodněny. „V těchto cenných papírech je zainvestováno asi 9,5 procenta aktuální tržní hodnoty portfolia,“ uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda. Přestože má stát nad bankami kontrolu, za vklady se islandská vláda nezaručila.

Václav Svoboda, mluvčí radnice v Hradci Králové

„Jelikož se jedná o finanční prostředky, které nejsou potřeba k financování ať už investičních priorit nebo chodu města v nejbližších letech, naši investiční poradci nám radí vyčkat, až krize přejde,“

Fakt, že islandské úřady negarantují vklady v tamních bankách, je „zcela nepřijatelný“, řekl ve čtvrtek premiér Brown. Islandské banky i regulační úřad nesplnily závazky nejen vůči svým občanům, ale i vůči občanům Británie, prohlásil.

Islandský premiér Geir Haarde zase protestoval proti tomu, že britská vláda použila při zmrazování islandských vkladů protiteroristických zákonů. „Nebylo to příjemné. Myslím, že mnoha vládám by se nelíbilo být v takové kategorii,“ prohlásil.

Ochrana národních zájmů či nezodpovědný populismus?

Brown tvrdí, že neměl na výběr. „Snažíme se zmrazit aktiva islandských společností v Británii, kde to jen jde. Podnikneme další kroky proti islandským úřadům, kdekoli to bude potřeba, abychom získali peníze zpět,“ prohlásil.

Britský premiér podle tamních médií, včetně těch pravicových, správně chrání národní zájmy. Podle některých komentátorů se však na krizi snaží pouze získat politické body a vzhledem k současné citlivosti světových trhů je jeho přístup nezodpovědný.

Vláda své záruky přehodnotila

Britská vláda se zaručila za vklady britských občanů v islandských bankách, ale ve čtvrtek se ukázalo, že 108 britských radnic a státních úřadů má na Islandu celkem 800 milionů liber (24,8 miliard korun). Po tomto zjištění vláda uvedla, že pomoc zváží případ od případu. Kromě státních institucí má své prostředky na Islandu uložené mnoho charitativních organizací.

Grodon Brown dnes také navrhl, aby se po dnešním setkání Mezinárodního měnového fondu a ministrů skupiny G7 sešli vedoucí představitelé států a „stanovili principy pro restrukturalizaci bankovního a finančního systému po celém světě“. Podle Browna by se také státy měly dohodnout na mezinárodních pravidlech pro průhlednost finančních operací a na novém systému dohledu, který by sledoval toky kapitálu mezi finančními institucemi.