Liberalizace evropské energetiky bude dokončena za českého předsednictví

Lucemburk - Státy Evropské unie se dnes dohodly na odstranění poslední překážky, která EU bránila v dohodě o liberalizaci trhu s elektřinou a plynem. Liberalizace spočívá v oddělení výroby od přenosové sítě, státy si však budou moci vybrat, jak trh liberalizují. V Česku se to týká především společnosti RWE Transgas, která v zemi vlastní jak výrobu, tak přenosovou síť, v níž by částečně mohla ztratit kontrolu. Konečná verze směrnice bude s největší pravděpodobností schválena za českého předsednictví.

Členským státům EU nyní zbývá jen dosáhnout dohody s Evropským parlamentem, k čemuž by mohlo dojít v první polovině příštího roku. „Konečnou dohodu budeme mít během českého předsednictví EU,“ řekl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs s tím, že zákonodárci liberalizaci trhu podporují. Poté, co příslušná směrnice vstoupí v platnost, budou mít státy dva roky na to, aby ji převedly do svých legislativ.

Státy si budou moci vybrat ze tří způsobů řešení liberalizace svého energetického trhu. První možností je, že stát donutí firmy, aby prodaly přenosové soustavy novému majiteli - jde o takzvaný „plný unbundling“.

Druhou možností je vytvoření nezávislého systémového operátora (ISO), který by převzal kontrolu nad přenosovou soustavou, byť by nebyly žádné majetkové změny. Vlastník by ovšem nad přenosovou soustavou ztratil kontrolu. Se třetí cestou přišli Francouzi a Němci a vyvolávala nejvíc diskusí.

Jejich návrh sice rovněž počítá se vznikem operátora (TSO), který by vládnul přenosové soustavě, s tím rozdílem, že původní vlastník by si zachoval část svého vlivu.

Z dosavadních vyjádření českých politiků je patrné, že v případě liberalizace trhu s plynem vláda zvolí třetí „nejmírnější“ variantu. V případě elektřiny by se jej liberalizace ovšem příliš nedotkla. Výrobu v Česku vlastní ČEZ a přenosovou soustavu ČEPS, obě firmy jsou státní. Liberalizace v tomto případě znamená, že každou z firem musí vláda přesunout pod jiné ministerstvo.

Ministři se dále dohodli, že státy budou mít pravomoc zabránit komukoliv mimo unii v ovládnutí přenosové sítě v zemi EU, pokud to bude ohrožovat energetickou bezpečnost státu.