Čeští bankéři: Krize nás neohrozí

Praha - Finanční a úvěrová krize, která zaplavila celý svět, má na svědomí celou řadu obětí mezi nejznámějšími bankami. Nebýt státních intervencí rozšířily by tento seznam i některé velké evropské bankovní domy jako belgická Dexia, britská Bradford & Bingley nebo belgicko-francouzský finanční ústav Fortis. V západní Evropě přitom mají své matky i největší české banky. Jejich ředitelé však ani za krizové situace nešetří optimismem a říkají jednohlasně: Banky v Česku jsou v dobré kondici a krize je neohrozí.

Západoevropští vlastníci českých bank už hlásí první potíže. Na burzách v Praze a ve Vídni dnes muselo být zastaveno obchodování s akciemi rakouské Erste Bank, majitele České spořitelny. Příčinou bylo oznámení banky o expozici ve výši 300 milionů eur vůči Islandu, který jeho nemocný bankovní sektor stáhl až na pokraj státního bankrotu.

Česká spořitelna zůstává v klidu 

„Máme také malé pohledávky vůči islandským bankám, ale v porovnání s naším celkovým hospodařením jsou minimální. Takže neovlivní náš zisk,“ říká s jistotou v hlase šéf České spořitelny Gernot Mittendorfer. Do jeho banky prý dokonce v posledních dnech víc peněz přiteklo, než kolik klienti vybrali. „Klienti jsou nervózní, protože nerozumí tomu, co se na trhu děje. Hodně se jich ptá a kolegové jim vše vysvětlují, že jejich peníze nejsou ohrožené,“ dodává.

Problémy belgické KBC, matky ČSOB 

Cenné papíry belgické KBC, která ovládá největší českou banku ČSOB, stáhly dolů spekulace o jejích problémech. Centrální banka je ale pak rázně popřela. KBC je údajně zdravá a ani čeští klienti ČSOB se tak nemusí bát.

„Zcela nepochybně je akciový trh v totálním rozvalu,“ přiznává ředitel ČSOB Pavel Kavánek. Jedním hlasem však dodává, že ceny akcií vlastě nikdy nereflektovaly vnitřní sílu společnosti. „Pokles akcií se nás netýká, klientela to ví. Tady jde o vnitřní kapitalizaci a obchodní pozici a ta je naprosto výborná,“ ujistil bankéř.

Posílení záruk za vklady - proč ne? 

Evropská unie a v jejím rámci i Česká republika se kvůli finanční krizi chystají zvýšit bankovní garance za vklady klientů. Dlouho očekávaný krok má uklidnit situaci na otřeseném peněžním trhu. V Česku má podle návrhu ministerstva financí Fond pojištění vkladů nově ručit za vklady do 50 tisíc eur.

Generální ředitel Unicredit Jiří Kuvert

„Myslím, že poskytnout neomezené záruky bylo nešťastné rozhodnutí, zejména politicky hloupé a ekonomicky špatné. Zejména bezprecedentní krok německé vlády nebyl dobrý, protože pak následovaly ostatní vlády.“

Posílení garancí za vklady klientů, které v této situaci chystá Topolánkův kabinet stačí, soudí ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman. „Tady je bankovní sektor zdravý, nemá problémy ani se ziskovostí ani s kvalitou svých úvěrů, takže ty kroky, které česká vláda podniká, jsou adekvátní,“ míní.

Musíme hrát všichni spolu 

Podle Kavánka je za současné vypjaté situace nejdůležitější vzájemný dialog mezi všemi hráči na peněžním trhu. „My jej vedeme, jsme v kontaktu s Ministerstvem financí, Českou národní bankou a je to dobře,“ dodává s uklidněním šéf ČSOB.

Pavel Kavánek
Zdroj: ČT24