Vedení agrární komory odvolalo pondělní blokádu silnic, od protestu upustily i odbory

Velká Bíteš - Po dnešní schůzce vedení agrární komory ve Velké Bíteši uvedl pro ČT její prezident Jan Veleba, že zemědělci přijali návrh premiéra Mirka Topolánka na dorovnání přímých plateb, a odvolávají proto plánované pondělní blokády silnic. O odvolání blokády večer rozhodlo i vedení Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy, který se zrušením protestní akce váhal.

Agrární komora požadovala příští rok dorovnání přímých plateb o 2,8 miliardy korun na 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Rakousku, Německu, Francii. To podle Veleby mají od svých vlád přislíbeno zemědělci v Polsku, Maďarsku i na Slovensku.

Po jednání se zástupci Asociace soukromého zemědělství, Agrární komory ČR a Společnosti mladých agrárníků premiér Topolánek včera oznámil, že vláda vyčlení na dorovnání přímých plateb miliardu z pozemkového fondu a další pak z rezervního fondu ministerstva zemědělství.

Nejdříve to vypadalo, že zemědělci na tento návrh nepřistoupí. O přesném postupu se ve Velké Bíteši radilo užší vedení agrární komory. Redaktorce ČT Blance Poulové nejprve prezident komory Jan Veleba řekl, že dokud nedostanou agrárníci písemné vyjádření, pondělní demonstraci neodvolají. Podobně se vyjadřoval i Bohumír Dufek z Asociace svobodných odborů a odborového svazu zemědělců dnes ve Velké Bíteši.

Topolánek slibuje:

1 miliarda        - pozemkový fond
1 miliarda        - rezervní fond min. zemědělství
až 600 milionů - jiné zdroje
______________________________________
2,6 miliardy celkem

Poté ale Veleba oznámil, že mu kurýr písemný příslib premiéra Mirka Topolánka doručil. V textu se předseda vlády zavazuje k tomu, že zemědělci požadované finance dostanou. „Garantuji fakticky dorovnání na tu úroveň, která se bude blížit slíbené hodnotě dorovnání na sto procent,“ píše Topolánek.

Jan Veleba na to zareagoval: „Jinými slovy je to víc než dvě miliardy, které slíbil včera. Takže naše rozhodnutí je, že blokádu na pondělí odkládáme, tak abychom na tyto sliby mohli dát prostor.“ Dodal nicméně, že se o financích pro zemědělce bude dál jednat v parlamentu.  

Protest odvolaly i odbory

Blokovat silnice v pondělí nebudou ani zemědělští odboráři. Jak večer uvedl Bohumír Dufek, část odborářů chtěla v pondělí zablokovat alespoň některé příjezdové cesty do Prahy, nakonec ale po několikahodinovém jednání převládl názor protest v pondělí nezorganizovat. „Nechceme nic jiného, než aby vláda dodržela sliby, které má ve svém programovém prohlášení,“ podotkl Dufek.

Jan Veleba
Zdroj: ČT24