Kalousek byl oceněn jako nejlepší ministr z bývalého Východu

Washington – Český ministr financí Miroslav Kalousek a guvernér Národní banky Slovenska Ivan Šramko dostali cenu amerického ekonomického časopisu Emerging Markets. Ten vyhlásil Kalouska nejlepším ministrem financí a Šramka nejlepším centrálním bankéřem z tzv. rozvíjejících se evropských ekonomik. Osmdesát bankéřů, finančních analytiků a investorů z celého světa anonymně vybírá nejlepší představitele státních ekonomik 31 států, vesměs z bývalého sovětského bloku. Cenu dostávají nejlepší ministři financí a centrální bankéři na každém kontinentě.

Kalouska ocenili odborníci za snahu o reformu českých veřejných financí a „opatrný neoliberalismus“. Časopis Emerging Markets ocenil zejména Kalouskovu reakci na rostoucí inflaci a sílící korunu, které letos ohrožovaly český export a pracovní trh. Ministr financí situaci řešil rozsáhlými strukturálními reformami a fiskální konsolidací k podpoře produktivity a dlouhodobého růstového potenciálu.

„Uměl pohnout trhem práce a velmi citlivě pracoval s ekonomickým růstem země. Dokázal ho udržet a nezvýšit inflaci,“ shrnul vydavatel Emerging Markets John Orchard.

Miroslav Kalousek obdržel cenu na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank členských států Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. To letos probíhá ve Washingtonu a soustředí se na probíhající hospodářskou krizi. K ocenění Kalousek řekl: „Já to beru jako ocenění transformačního úsilí české vlády a podporu dalších kroků na cestě, kterou česká vláda dělala.“

Vydáno pod