Austrálie a Nový Zéland se zaručily za všechny domácí bankovní vklady

Canberra/Willington - Za veškeré domácí bankovní vklady se dnes zaručily Austrálie a Nový Zéland, a to i přesto, že jsou podle představitelů obou zemí zdejší bankovní instituce ve výborném stavu a krize je neohrožuje. Podle agentury Reuters se teď ještě zvýší tlak na ostatní země, které ještě k tomuto kroku nepřistoupily.

I když Austrálie a Nový Zéland tvrdí, že mají stabilní bankovní systém, který finanční krizi přestojí bez větších ztrát, oznámily dnes obě země, že hodlají v následujících letech ručit za domácí bankovní vklady.

Podle australského premiéra Kevina Rudda to bude v Austrálii po dobu tří let, přičemž se vláda zaručí za vklady v hodnotě 600 až 700 miliard australských dolarů (7,3 až 8,5 bilionu Kč).

Podle Rudda tak Austrálie zareagovala na kroky dalších zemí, například Británie, Německa a Irska, které rozšiřují záruky na vklady a pracují na státní podpoře bankovního systému. „Nechci, aby byly prvotřídní australské banky diskriminovány, protože některé zahraniční banky jsou podporovány zárukami zahraničních vlád,“ řekl Rudd a upozornil, že australské bankovní instituce jsou i přes světovou krizi v prvotřídním stavu.