Tůma v OVM: Přijetí eura se zřejmě oddálí, růst ekonomiky bude nižší než 3,6 procenta

Praha - Růst české ekonomiky v roce 2009 bude zřejmě nižší než 3,6 procenta, která dosud uváděla v prognóze Česká národní banka, prohlásil v pořadu ČT Otázky Václava Moravce guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Finanční krize podle Tůmy také zřejmě oddálí rozhodnutí vlády o termínu přijetí eura, a pokud bude ČNB v následujících týdnech upravovat úrokové sazby, pravděpodobně je sníží.

Analytici předpokládají, že centrální banka úrokové sazby sníží na plánovaném zasedání počátkem listopadu. Tehdy také zveřejní novou prognózu růstu HDP v roce 2009. Ten by podle Tůmy mohl být oproti původně předpokládaným 3,6 procenta nižší o několik desetin procentního bodu. Přitom ministerstvo financí při sestavování rozpočtu na příští rok počítalo s bezmála pětiprocentním růstem.

Českou ekonomiku zpomalí recese či zastavení růstu ekonomik vyspělých zemí, které se potýkají s finanční krizí. České banky jsou podle Tůmy ale navzdory světové finanční krizi v dobré kondici. „Naše obrovská výhoda je v tom, že jsme ještě loni byli na vrcholu hospodářského cyklu. Letos jsme sice počítali se zpomalením, to ale bude o něco větší,“ uvedl Tůma. Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty bude třeba korigovat rozpočet v rozsahu deseti až dvanácti miliard. Loni česká ekonomika rostla o rekordních 6,6 procenta.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Banky by podle Tůmy neměly mít problémy s vyplácením vkladů a plněním svých závazků. Guvernér ČNB ovšem připustil, že finanční krize jim může způsobit určité problémy s likviditou. Nedůvěra na světových trzích může podle něj omezit schopnost a ochotu využívat tuzemský mezibankovní trh, na němž si banky navzájem půjčují peníze. „To je něco, kde lze předpokládat, že ta nákaza z venku k nám může dolehnout. Nicméně co se likvidity týče, tak to je něco, s čím si ČNB umí poradit,“ ujistil Tůma.

Finanční krize podle guvernéra zřejmě oddálí i rozhodnutí o termínu přijetí eura. „Myslím, že budeme potřebovat oddechový čas, až se trošku uklidní finanční trhy a bude na to klidnější doba,“ řekl Tůma, podle něhož by ale mělo jít o záležitost několika měsíců. „Já jsem se v minulosti vyjádřil, že si dovedu představit relativně brzké i pozdější přijetí. Obě dvě strategie bychom měli umět zvládnout,“ podotkl Tůma.

Vydáno pod