Britská vláda převezme banky RBS a HBOS

Londýn – Rozhodující podíly v bankovních ústavech Royal Bank of Scotland a HBOS v pondělí pravděpodobně převezme britská vláda. Jedná se o banky, které zatím nejvíce postihla finanční krize. Transakce má být oznámena zítra ráno v 9 hodin před otevřením londýnské burzy. Nedělníky The Sunday Times a The Sunday Telegraph, které s informací přišly, uvedly, že krok kabinetu může být natolik razantní, že se po něm přeruší burzovní obchodování.

Vláda dnes nabídla čtyřem bankám, že v nich odkoupí podíly až za padesát miliard liber. Ústavy tak dostanou finance, které potřebují k překonání krize. Ministerstvo financí projednává, jak si tuto částku banky rozdělí. Peníze by měly dostat banky Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS, Lloyds TSB a Barclays, které dohromady žádají o 35 miliard.

Britská média předpokládají, že většinu částky, kterou vláda poskytne, dostanou RBS a HBOS – podle The Times má jít o patnáct resp. deset miliard liber. Lloyds a Barclays by měly dostat sedm a tři miliardy liber.

Pokud budou peníze opravdu rozděleny tímto způsobem, bude mít londýnská vláda ve všech čtyřech bankách největší podíl, v případě Royal Bank of Scotland a HBOS bude dokonce většinový.

Ministerský předseda Gordon Brown v rozhovoru pro nedělník The Observer označil současnou situaci za „okamžik pravdy“. „Pro budoucnost ekonomiky, pro pracovní místa a hypotéky nemohou být sázky vyšší než nyní,“ uvedl.