Dřevařské firmy chtějí kvůli krizi zrušit loňské smlouvy s LČR

Praha - Některé dřevařské firmy chtějí zrušit smlouvy se státním podnikem Lesy ČR, uzavřené po loňských tendrech. Smlouvy, od kterých nejde odstoupit bez zaplacení sankce, jsou podle lesníků kvůli současné finanční krizi likvidační. Firmy tvrdí, že pokud prodávají dřevo samy, na každém vytěženém kubíku tratí 500 až 700 korun. Jejich zástupci chtějí s Lesy i ministerstvem zemědělství vyjednat nové podmínky. Informace přinesly Lidové noviny (LN).

„Smlouvy, které byly uzavřeny, neumožňují jakýmkoliv způsobem reagovat na změněné podmínky trhu. Chceme najít možnosti, jak to s vládou a ministerstvem zemědělství řešit,“ řekl deníku předseda Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) Miloš Balák. Minimálním výsledkem jednání by měla být podle něj možnost ukončit smlouvy s Lesy ČR bez sankce, která je pro firmy likvidační. 

„Lesy nemohou současnou situaci vyřešit, rozhodnutí leží jednoznačně na ministerstvu a vládě, říká podle deníku Balák. S tím souhlasí generální ředitel LČR Jiří Novák. Podle něj má podnik za současné situace svázané ruce. “Je platný smluvní vztah s klauzulí o náhradě škody, kdybychom ji nevyčíslili, porušili bychom zákon," tvrdí podle LN Novák. K rozhodnutí tak podle Nováka nemůže dojít na úrovni státního podniku, ale jen na vládní úrovni. Ministerstvo zemědělství se zatím za lesníky nepostavilo.