Ceny akcií rostou, plány politiků se zřejmě trhům líbí

Praha/Paříž - Vedoucí představitelé eurozóny se dohodli na plánu boje s finanční krizí, který zahrnuje poskytnutí záruk na mezibankovní úvěry do konce příštího roku a rekapitalizaci bank. Jednotlivé země společenství začaly v reakci na to chrlit na finanční trhy stamiliardy eur a s pomocí přispěchaly i centrální banky, které slíbily neomezené úvěry. To vše povzbudilo obchodování nejen na evropských, ale i světových burzách. Pražský trh uzavřel dnešní obchodování s rekordním 10,47procentním ziskem.

„Po pátečním zklamání finančních trhů nad nečinností politiků dnes na mnoha trzích zavládlo nadšení. Všichni s úžasem sledují, jak vlády mnoha zemí světa na několika kontinentech přijímají opatření na obnovu důvěry ve finančním systému,“ řekl k dnešním událostem analytik firmy Next Finance Vladimír Pikora.

Účinek dnešního dění na finanční trhy byl vskutku léčivý. Německý DAX si připsal 9,13 procenta, britský FTSE 100 si polepšil o 5,23 procenta. I panevropskému Erostoxx50 se zalíbila zelená čísla a přidal o 7,83 procenta.

Pražský PX byl dnes rekordmanem

Hlavní index pražské burzy dnes chtěl smazat všechny ztráty uplynulého týdne. Během dnešního obchodování poskočil o více než deset procent a uzavřel na úrovni 981,5 bodu. Dařilo se hlavně developerům, z nichž akcie firmy Orco zpevnily o výjimečných 30,32 procenta na 275,1 koruny.

K růstu se vydala i Amerika

Pozadu za evropskými burzami nezůstaly ani jejich americké kolegyně. Přední americký index Dow Jones si kolem 16:30 středoevropského času připsal 5,4 procenta a polepšil si 8 907,65 bodu. Dobře se ale vede i technologickému indexu Nasdaq Composite, který si polepšil o 5,45 procenta na 1 739,34 bodu. 

Vydáno pod