Termín demonstrací zemědělců byl nevhodný, tvrdí Gandalovič

Praha - Ministr zemědělství Petr Gandalovič si cení toho, že zemědělci odvolali své protesty a blokády klíčových silnic, které plánovali na dnešek. Zvolený termín byl podle něj vzhledem k blížícím se volbám zcela nevhodný. Zásah premiéra Mirka Topolánka, který zemědělcům slíbil dorovnání přímých plateb tak, aby se blížily úrovni běžné v západní Evropě, přišel v pravou chvíli a byl správným rozhodnutím.

Gandalovič dohodu zemědělců s premiérem vítá. Vzhledem k tomu, že se blíží volby, nejsou podle něj podobné akce na místě. „Myslím si, že občané by to spojili spíše s nějakou opoziční aktivitou,“ vysvětlil svůj názor v rozhovoru pro Českou televizi. Nicméně je přesvědčen o tom, že ve špatném načasování nebyl úmysl, spojuje si ho spíše s koncem podzimních prací.

Zásah premiéra byl podle Gandaloviče nutný proto, že pokud by ministerstvo zemědělství žádalo o dodatečné prostředky v rámci hlasování o rozpočtu, zřejmě by to vedlo k tomu, že by státní rozpočet na příští rok parlamentem neprošel. „Myslím si, že bylo fér, že to poslední slovo měl premiér. V takto složitých situacích se to takto dělává,“ tvrdí Gandalovič.

Topolánkův příslib dává českým zemědělcům jistotu, že od státu dostanou stejné množství peněz jako letos. Prostředky, které v rozpočtu chybí, jim stát dorovná z pozemkového fondu, tedy z privatizačních příjmů, a z rezervních fondů ministerstva zemědělství.

Zemědělci po státu požadovali dorovnání přímých plateb na 90 procent toho, co dostávají jejich kolegové v západních zemích Evropské unie. Státní rozpočet totiž počítal s poklesem peněz určených pro zemědělství o 2,5 miliardy korun. Navíc kvůli dobré úrodě klesla výkupní cena rostlinné produkce, náklady na její pěstování ovšem rok od roku rostou.  

Protože ministr zemědělství nebyl schopen požadované prostředky zaručit, chtěli dnes zemědělci blokovat hlavní silniční tahy po celé republice. Blokáda se neměla vyhnout ani Praze, kde je i bez podobných akcí v pondělí ráno doprava velmi komplikovaná. Nakonec ale po Topolánkově příslibu zemědělci demonstraci odložili.

Sklizeň obilí
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod