Evropská unie a měnový fond chtějí zachránit Maďarsko

Brusel - Mezinárodní měnový fond je připraven nabídnout finanční a odbornou pomoc Maďarsku, které je kvůli svému vysokému vnitřnímu a vnějšímu deficitu silně ohroženo nynější finanční krizí. Se všemi dostupnými nástroji chce Maďarům přispěchat na pomoc také Evropská unie. Maďarsko ale zatím o využití nabídky neuvažuje, její přijetí by bylo pouze krajním řešením.

„Potřebovali jsme tuto nabídku proto, aby ti, kdo na nás útočí, viděli, že máme silné spojence a že nejsme sami. Potřebovali jsme ji, abychom se nikdy nemuseli uchýlit k jejímu využití,“ zareagoval na štědré prohlášení Mezinárodního měnového fondu maďarský premiér Ferenc Gyurcsány.

Také Maďaři zvyšují garance a pomáhají bankám 

Kurz maďarského forintu klesl v pátek na dvouleté minimum a vláda s centrální bankou představily některá opatření na podporu finančních trhů a bankovního systému. Mimo jiné nabídly největší domácí bance OTP záruku za všechny její mezibankovní půjčky.

Maďarský parlament dnes také po vzoru zbytku EU zvýšil limit pro pojištění bankovních vkladů ze šesti na 13 milionů forintů (na 1,28 milionu
korun). Krok je součástí vládního rozhodnutí ručit za celé vklady klientů v
bankách. Kabinet předtím oznámil, že za vklady nad 13 milionů forintů ručí zcela.

Zadlužené Maďarsko

Maďarsko si vede tváří v tvář finanční krizi ze všech středoevropských zemí nejhůře. Na vině je vysoký deficit státního rozpočtu, který v roce 2006 přesáhl 9 procent hrubého domácího produktu. Problémy působí i výrazný schodek běžného účtu. Oba jsou přitom financovány ze zahraničních zdrojů.

Vydáno pod