Komerční banky dostanou tolik peněz, kolik budou chtít

Frankfurt nad Mohanem - Centrální banky eurozóny, Spojených států, Velké Británie, Švýcarska a Japonska dnes nabídly bankovnímu sektoru neomezený přístup k dolarovým úvěrům. Tento společný krok předních světových regulátorů bankovního sektoru má pomoci obnovit mezibankovní toky peněz, které zmrazila světová finanční krize.

Centrální banky eurozóny, Spojených států, Británie, Švýcarska a Japonska ve společném prohlášení uvedly, že poskytnou komerčním bankám veškeré krátkodobé úvěry, o které si požádají. Banky si totiž odmítají půjčovat peníze na trhu a místo toho je ukládají na krátkodobé účty u centrálních bank nebo do státních dluhopisů. Jen Evropská centrální banka eviduje na svých účtech rekordní sumu 155 milionů eur.

Nabízené úvěry budou mít splatnost 7, 28 nebo 84 dní. Centrální banky je budou úročit po celou dobu trvání pevnou úrokovou sazbou a poskytovat je budou nejdéle do ledna 2009. Úvěry komerčním bankám ale zřejmě nejsou posledním krokem, který banky podnikly. V jejich společném prohlášení se totiž píše: „Centrální banky budou pokračovat ve spolupráci a jsou připraveny přijmout jakákoliv potřebná opatření, aby poskytly dostatečnou likviditu trhům s krátkodobými finančními produkty.“

„Domnívám se, že takováto rychlá a koordinovaná akce byla zapotřebí. Eventuální náklady toho, co by se dělo v případě, že by se ponechal prostor dalšímu šíření paniky, by byly pro celou světovou ekonomiku mnohem větší,“ pochválil zpřístupnění neomezených úvěrů v rozhovoru pro ČT24 ekonom Jan Bureš. 

Zainteresované centrální banky plánují, že si prostředky potřebné na poskytování úvěrů budou mezi sebou vyměňovat prostřednictvím swapových linek. Na konci září již Evropská centrální banka a americký Fed zdvojnásobily tyto linky na 240 miliard dolarů a k této koordinaci se připojily i centrální banky Japonska, Kanady, Skandinávie a Austrálie.

Usnadnění přístupu k úvěrům je již druhým koordinovaným krokem několika centrálních bank. Minulý týden se americký Fed, některé evropské centrální banky a čínský regulátor rozhodly pro společné snížení úrokových sazeb o 0,5, respektive 0,27 procentního bodu.

Vydáno pod