Nobelovu cenu za ekonomii získal „geograf“ Krugman

Stockholm - Nobelovu cenu za ekonomii švédské centrální banky za rok 2008 získal profesor Paul Krugman z Princetonské univerzity za studie v oblasti mezinárodního obchodu a ekonomické geografie, konkrétně za analýzu obchodních zvyklostí a alokace ekonomické aktivity, takzvanou new trade theory Krugman spolurozvíjel na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. V minulých letech akademie často oceňovala více matematické a ekonometrické přínosy ekonomii. Poslední cena byla udělena za teorii her.

Krugmana ocenění překvapilo brzy po ránu. Tiskové konference k příležitosti oznámení ceny se účastnil pouze díky telefonnímu spojení. „To víte, že jsem překvapen, právě vstávám,“ byla jeho první slova z jeho sídla v New Jersey. Pak už s čerstvou kávou, jak sám popisoval své ráno, odpovídal na dotazy novinářů.

Samozřejmě, že se při komentáři k ocenění nemohl vyhnout ani žádosti o hodnocení současných turbulencí na světových trzích. „Moje další oblast studie jsou měnové krize a současné dění mi ve srovnání s krizemi v minulosti nějak nedává smysl, nikdy by mě nenapadlo, že se finanční trhy někdy dostanou do takových problémů,“ okomentoval letošní laureát aktuální ekonomické téma.

Paul Krugman se narodil v roce 1953, titul Ph.D. obhájil na MIT v roce 1977, vyučoval na univerzitách Yale, Stanford a MIT. V letech 1982 a 1983 pracoval v Bílém domě jako ekonomický poradce. V roce 1991 jej Americká ekonomická asociace ho ocenila medailí Johna BAtese Clarka pro ekonoma mladšího 40-ti let. Během své akademické kariéry napsal 18 knih a stovky odborných článků. Je přispěvatelem časopisů Fortune, Slate nebo deníku New York Times. Jeho hlavním přínosem vědě je považována takzvaná new trade theory, která řadí do souvislostí nedokonalou konkurenci a mezinárodní obchod.

New trade theory se zamýšlí nad příčinami konkurenční výhody zemí z hlediska jejich geografického umístění, porovnává přínosy lokálních resp. masových globálních produkcí a jejich efektivitu.

Cena za ekonomii není  udělována z vůle Alfreda Nobela, laureáti jsou oceňováni v přidruženém hlasování pod hlavičkou švédské národní banky Sveriges Riksbank. Laureátovy náleží odměna 10 milionů švédských korun (1,4 miliony dolarů).