Island požádal o pomoc Mezinárodní měnový fond

Reykjavík - Island v pondělí oficiálně požádal Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc s řešením finanční krize. Informace přinesla agentura Reuters, která se odvolala na anonymní zdroj z MMF. Představitelé Islandu budou dnes jednat v Moskvě o podmínkách, za nichž by Rusko Islandu mohlo poskytnout půjčku.

Zdroj uvedl, že se o víkendu sešla výkonná rada fondu, aby se požadavkem zabývala. Zatím ale nebyla stanovena žádná konkrétní částka, kterou by Island mohl od fondu získat. Mluvčí vlády v Reykjavíku řekla, že oficiální žádost nemůže potvrdit.

Přestože na Islandu žije sotva 300 000 lidí, stal se tento ostrov v severní části Atlantiku symbolem prudkého globálního růstu úvěrové aktivity. Loni v létě ale nastal obrat a situace na úvěrových trzích se po problémech na hypotečním trhu v USA začala rychle zhoršovat.

Minulý týden byl Island nucen převzít kontrolu nad třemi největšími bankami a zastavit obchodování na burze. Zároveň upustil od pokusů o obranu kurzu islandské koruny, která prudce ztratila na hodnotě navzdory tomu, že se ji centrální banka snažila podpořit vysokými úrokovými sazbami. S islandskou měnou se v současné době prakticky neobchoduje a podle dealerů je dost těžké stanovit její kurz.