Karlovarská porcelánka je v úpadku, mezd vyplatila jen část

Praha – Karlovarský porcelán je v úpadku, rozhodl o tom dnes městský sou v Praze. Věřitelé firmy nyní mají 40 dní na to, aby přihlásily své pohledávky. Na dalším osudem firmy, stejně jako nad platy zaměstnanců se vznáší otazník. Dnes dostali pouze 70 procent zářijové mzdy, zbytek možná dostanou v listopadu.

Zhruba 1 800 zaměstnanců Karlovarského porcelánu a dceřiné společnosti Concordia nemělo do včerejška jistotu, zda dostanou vůbec nějaké peníze. „Spokojení samozřejmě nejsme, ale na druhou stranu jsme dostali alespoň něco a výroba běží. Uvidíme, jak to bude vypadat se zbytkem platu,“ uvedla předsedkyně odborové organizace Marcela Dubová. 

Nejistota, ve které žili zaměstnanci Karlovarského porcelánu v posledních dnech, kdy nevěděli, dostanou-li peníze, pokračuje. Navíc zaměstnanci ani neví, jestli firma definitivně skončí, nebo bude pouze reorganizována. O tom rozhodne až insolvenční správce.

„Je meziobdobí, které je velice komplikované a vedení společnosti má strašně omezený prostor pro jakékoliv zabezpečení jak výrobních věcí, tak i mezd pro zaměstnance,“ řekl generální ředitel porcelánky Vlastimil Argman.

Podle generálního ředitele přivedla Karlovarský porcelán ke krachu silná koruna ve spojení s vysokými cenami energie. „V neposlední řadě je to rozhodnutí bank o pozastavení financování a uzavření úvěrových linek,“ uvedl Argman. Odmítá, že by byla porcelánka obětí světové finanční krize. Problémy s odbytem podle něj Karlovarský porcelán neměl.