Siemens rozšířil za 150 milionů brněnský závod, přijme 150 lidí

Brno - Koncern Siemens rozšířil svůj brněnský závod na výrobu turbín. Díky investici přesahující 150 milionů korun zaměstná 150 nových lidí a zvýší výrobní kapacitu pobočky přibližně o polovinu. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Siemens Industrial Turbomachinery Lenka Kuchtová.

Koncern Siemens nedávno oznámil i plánované rozšiřování závodů v Mohelnici na Šumpersku a ve Frenštátě na Novojičínsku, kde vyrábí velké elektromotory. Oproti tomu z ekonomických důvodů ohlásil prodej nebo uzavření své továrny na výrobu kolejových vozidel v Praze na Zličíně, kde pracuje téměř 1000 lidí.

„Siemens Industrial Turbomachinery Brno zažívá v posledních letech dynamický rozvoj. Zatímco před čtyřmi lety v závodě vyrobili nebo opravili 13 parních turbín, za uplynulých 12 měsíců to bylo 35,“ popsala mluvčí firmy Siemens Industrial Turbomachinery Lenka Kuchtová. Díky nové investici se kapacita závodu zvýší na 55 turbín ročně.

Siemens pořídil hlavně nové obráběcí stroje, měřící přístroje a žíhací pec. Také podstatně rozšířil pracoviště finální montáže turbín, doplnila Kuchtová. V Brně nyní pracuje 750 lidí. Siemens potřebuje 130 pracovníků do výroby a 20 lidí do jiných úseků. Doufá, že nové zaměstnance sežene co nejrychleji. Právě o strojírenské profese je totiž nejen v Brně, ale v celém Česku mezi zaměstnavateli největší zájem, a je jich proto nedostatek.

V celém Česku skupina Siemens zaměstnává více než 18 500 zaměstnanců. V obchodním roce 2006/2007 vykázala skupina podniků Siemens v České republice obrat téměř 68,8 miliardy Kč. Přesto se jí v globálním kontextu nedaří. Případným propuštěným z pražského závodu ale vedení firmy slíbilo adekvátní alternativu pracovní pozice, Brno může být jednou z možností.