Německá ekonomika růstem své produktivity tak tak přeskočí nulu

Berlín - Světová finanční krize přiměla osm předních výzkumných institutů snížit odhad růstu německé ekonomiky pro příští rok na 0,2 procenta z dříve předpokládaných 1,4 procenta. Vyplývá to podle agentury Reuters z pololetní zprávy, kterou dnes zveřejnily instituty z Německa, Rakouska a Švýcarska.

„Současná dramatická eskalace krize na finančních trzích ještě více zastiňuje výhled pro ekonomickou aktivitu,“ uvedly instituty. Upozornily, že jejich prognóza je založena na předpokladu, že Evropská centrální banka do konce příštího roku sníží základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta ze současných 3,75 procenta.

Německý ministr hospodářství Michael Glos již minulý měsíc řekl listu Bild, že vláda bude pravděpodobně muset výrazně snížit odhad pro příští rok. Podle posledního vládního odhadu by měla největší evropská ekonomika v příštím roce stoupnout o 1,2 procenta.

Ve druhém čtvrtletí vykázalo Německo mezičtvrtletní pokles HDP o půl procenta, což byl první propad od roku 2004. Meziročně si však ekonomika udržela růst o 3,1 procenta.

Odhad pro růst v příštích obdobích revidoaly i instituce sledující českou ekonomiku. Česká národní banka například počítá s 3,6procentním růstem oproti původním 4 procentům.