Vláda schválila zvýšení záruk za vklady v bankách

Praha - Vláda na dnešním mimořádném zasedání v reakci na světovou finanční krizi schválila návrh ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení garancí za vklady v bankách. Klienti českých bank by tak nově měli mít pojištěnu celou částku svých vkladů do 50 tisíc eur, tedy asi jednoho a čtvrt milionu korun. Od přijetí novely zákona o bankách si vláda slibuje posílení důvěry lidí ve zdraví tuzemských bank.

„Tento krok pokládáme v dané chvíli za nutný. Udělali jsme ho hlavně proto, že úroveň pojištění vkladů u nás byla nižší než v jiných zemích a v tomto smyslu by měl tento krok přispět k absolutní důvěře střadatelů v náš bankovní systém,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Mirek Topolánek s tím, že pro novelu zvedli ruku všichni ministři jeho kabinetu.

Česká republika v současnosti bankovním klientům garantuje prostřednictvím Fondu pojištění vkladů 90 procent částky do 25 tisíc eur. Pojištění se tak vztahuje na zhruba tři čtvrtiny všech vkladů v bankách. Na základě dnes schválené novely bude pojištěno 97 procent vkladů do výše 100 procent.

Změnu zákona musí schválit poslanci

Návrh na změnu zákona teď poputuje do Poslanecké sněmovny. Vláda požaduje, aby poslanci normu projednali. "Po Irsku jsme druhou zemí, která schvaluje legislativní změnu. Ostatní země se zatím dopustily jen
politických prohlášení," upozornil ministr financí Miroslav Kalousek.

„Není přípustné, aby se politici předháněli v tom, jaká líbivější a populističtější opatření udělají. Tím jenom budou krizi a paniku rozdmýchávat více a více,“ vyjádřil se prezident Václav Klaus.

Kalousek odmítá neomezené garance 

Irská vláda po vypuknutí finanční krize v Evropě schválila neomezené garance na všechny vklady v bankách. K podobnému kroku později přistoupily i další státy, mezi nimi také sousední Německo, Rakousko a Slovensko. Kalousek však podobné opatření v Česku odmítá. „Irsko schválilo něco, s čím já hluboce nesouhlasím a nikdy nebudu souhlasit,“ zdůraznil.

Neomezené záruky za všechny vklady v českých bankách by naopak chtěla zavést opoziční sociální demokracie. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý se pak nechal slyšet, že ve sněmovně navrhne zvýšení záruk za vklady do čtyř milionů korun. Topolánek přesto věří, že vládou schválená novela parlamentem projde. „Nedovedu si představit politický subjekt, který by v této situaci na úkor vlastních politických cílů obětoval rychlost, která je potřebná pro realizaci tohoto opatření,“ řekl premiér.