Sklárny ve Světlé a Poděbradech chystají masové propouštění

Světlá nad Sázavou/Poděbrady - Vedení společnosti Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Skláren v Poděbradech oznámilo, že se chystá k hromadnému propouštění. Protože zákon neumožňuje oznámit propouštění bez konkrétních číselných údajů, počítá záměr s propuštěním všech 1108 pracovníků ve Světlé a 447 v Poděbradech. O konečných počtech zaměstnanců skláren, kteří přijdou o práci, však podle mluvčího společnosti Karla Samce zatím není nerozhodnuto.

Sklárny ve Světlé a v Poděbradech jsou součástí holding Bohemia Crystalex Trading, který se již delší dobu potýká s nedostatkem kapitálu. 22. září požádal o ochranu před věřiteli, soud mu vyhověl a poslal ho do insolventního řízení. Z počátku hrozilo, že zkrachuje celý podnik, nakonec ale byly uzavřeny pouze sklárny v Poděbradech. Na ostatní vyhlásil Městský soud v Praze moratorium, v rámci kterého mohou fungovat 90 dnů bez obav z věřitelů.

Šéf odborů skláren ve Světlé nad Sázavou vzkázal, že osobně věří v udržení výroby v podniku. Všechna pracovní místa se podle něj ale určitě zachránit nepodaří.

Skláři zůstali bez platu 

Skláři ve Světlé ani v Poděbradech nedostali mzdy za září. Řada z nich tak zůstala prakticky bez prostředků, protože úřad práce jim podle zákona nemůže poskytnout žádnou podporu. V případě úpadku společnosti musí pracovníci vymáhat dluhy u insolvenčního správce skláren.  Jinak jim zbývá jen občanskoprávní řízení u soudu. Kvůli
nevyplacení zářijových platů mohou dát skláři po 16. listopadu ve sklárnách výpověď, aniž ztratí nárok na ušlou mzdu a na odstupné.