Bush opět sliboval: Tentokrát garance a pojištění

Washington - Americký prezident George Bush dnes již popáté vystoupil před televizní kamery, aby občany Spojených států ujistil, že jeho vláda i Kongres využívají všechny dostupné možnosti k zastavení bující finanční krize. Stát bude garantovat úvěry poskytnuté mezi bankami navzájem, rozšíří se i pojištění některých komerčních úvěrů. Americká centrální banka (Fed) pomůže krachujícím podnikům.

„S okamžitou platností bude Federální pojišťovna vkladů garantovat většinu nových úvěrů poskytnutých komerčními bankami mezi sebou,“ zdůraznil Bush. Státní orgány hodlají pomoci ale i malým a středním podnikům, které krize rovněž zasáhla s nevídanou intenzitou a v řadě případů jim hrozí i krach. „Okamžitě posílíme státní pojištění všech vkladů, které nejsou úročené,“ vzkázal Bush drobným živnostníkům, kteří tyto peníze často používají na zajištění běžného provozu.

Zabránit bankrotům podniků a udržet zaměstnanost v zemi má také nový plán americké centrální banky. „Fed brzy dokončí práci na novém programu, který počítá s tím, že bude vykupovat v poslední instanci komerční cenné papíry,“ vysvětlil prezident.

Bush ve svém dnešním prohlášení nešetřil kromě slibů ani chválou. Ocenil snahu o nalezení společného řešení finanční krize napříč světovou ekonomikou, o které usilují země G7 a Mezinárodní měnový fond. Ocenil také opatření států Evropské unie, které nakupují podíly v bankách, zvyšují garance vkladů a zaručují se za mezibankovní úvěry. Tyto kroky jsou podle Bushe velmi moudré a navíc rychlé.