Evropské předsednictví bude příští rok Česko stát 1,7 miliardy korun

Praha - České předsednictví v Radě Evropské unie přijde státní pokladnu na zhruba 1,7 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok. Nejvíce peněz spolknou hlavně akce, které budou zajišťovat úřad místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, ministerstvo zahraničí nebo ministerstvo vnitra. Jenom zajištění bezpečnosti evropských a českých politiků bude stát 148 milionů korun.

Česká republika převezme žezlo v EU po Francii v lednu příštího roku. Celkové náklady na přípravy předsednictví v letech 2007 až 2009 činí podle dosavadních informací 1,9 miliardy korun. Dalších 1,4 miliardy dávají ministerstva ze svých rozpočtů. Celkově by tak stát měl podle vlády vydat 3,3 miliardy korun.

Nejvíce peněz bude mít k dispozici ministerstvo zahraničí, a to 435 milionů. Druhou nejvyšší částku dostane úřad vlády, který bude mít k dispozici 412 milionů. Naprostá většina z této částky připadne centrálnímu koordinátorovi předsednictví - úřadu místopředsedy vlády pro evropské záležitosti. Třetí nejvyšší sumou peněz bude disponovat ministerstvo vnitra. Předsednictví ho přijde na 236 milionů korun.

Kvůli předsednictví zaměstnal stát loni a letos 365 lidí navíc. Další pracovníky už nabírat nechce, naopak chce takto vytvořená místa do konce příštího roku zase zrušit.