Česká národní banka půjčí bankám za státní dluhopisy

Praha - Česká národní banka chce umožnit komerčním bankám čerpat v případě podtřeby dostatek levných peněz. Od středy jim proto začne nabízet půjčky, za které budou ručit státními dluhopisy. Centrální banka se tím snaží zamezit případnému přenosu problémů na zahraničních finančních trzích do českého finančního sektoru.

České banky narozdíl od finančních ústavů v západní Evropě a v Americe nemají problémy s likviditou. Naopak v průměru si komerční banky u ČNB ukládají zhruba 400 miliard korun. Díky novému opatření centrální banky mohou banky a investoři považovat dluhopisy za rovnocenné hotovosti z pohledu jejich likvidity.

Takzvané repo operace, které dnes ČNB oznámila, budou na mezibankovním trhu vyhlašovány třikrát týdně, v pondělí, ve středu a v pátek. Objednávky bank budou úročeny fixní sazbou odpovídající dvoutýdenní sazbě na mezibankovním trhu plus 0,1 procentního bodu.

Ministerstvo financí v pondělí zrušilo aukci tříletých dluhopisů za čtyři miliardy korun. MF zrušení zdůvodnilo tím, že nyní si nepotřebuje půjčovat tolik peněz, protože hospodaření státu se vyvíjí příznivě. Podle obchodníků by stát aukcí hodně riskoval, protože v současnosti téměř nikdo nechce cenné papíry nakupovat. Banky a další finanční instituce se drží zpátky a raději hromadí hotovost.