Šéfové vlád EU budou schvalovat plán na cestu z krize, Česko by mohlo dělat problémy

Brusel - Šéfové vlád členských států Evropské unie se dnes sejdou v Bruselu na společném summitu sedmadvacítky. Původní hlavní bod na programu vrcholné schůzky - další budoucnost lisabonské smlouvy, kterou v červnu odmítli v referendu Irové - zatlačí do pozadí světová finanční krize. V souvislosti s ní však panují obavy, že záchranný plán o víkendu odsouhlasený zeměmi eurozóny, by nemusel projít zcela hladce. Podle zdrojů blízkým francouzskému prezidentu Nicolasi Sarkozymu, by problémy s jeho schvalováním mohla, jako jediný členský stát, dělat Česká republika.

Země eurozóny se v neděli shodly, že na záchranu bank ohrožených světovou krizí vynaloží v dohledné době stovky miliard eur. To znamenalo silný impulz pro finanční trhy, evropské burzy začátkem týdne zažívaly po týdnech propadu strmý růst. Summit by ovšem měl jít ještě dále. Očekává se, že EU potvrdí odhodlání očistit finanční sektor pomocí záchranných balíčků, formálně stvrdí dohodu ministrů financí EU o navýšení garancí vkladů a prodiskutuje i často kritizovanou koordinaci protikrizových opatření jednotlivých členských států.

Česko přijímá opatření váhavě 

Také Česká republika přistoupila v rámci mimořádných opatření, která mají za úkol stabilizovat trh, ke kompromisnímu kroku. Vláda v úterý schválila zvýšení garancí za vklady klientů v bankách. Ministr financí Miroslav Kalousek se však netají svým odmítavým postojem k radikálním krokům, k nimž se v uplynulých dnech odhodlaly mnohé země EU. Za pravdu mu dávají také odborníci. České banky jsou podle nich zdravé a krach jim nehrozí.

Zmírní EU přístup k ekologii?

S finanční krizí souvisí i další důležitý bod vrcholné schůzky. Francouzské předsednictví chce pokročit v jednáních o boji s klimatickými změnami. V poslední době se ovšem objevují názory, že unie by měla kvůli důsledkům krize uvažovat o zmírnění svých ambicí, což se nelíbí ekologickým aktivistům. Podobný rozruch vyvolávají i diskuse o obchodování s emisními povolenkami.