Evropská komise překvapila: Chce garantovat vklady do 100 tisíc eur

Brusel - Minimální záruka za bankovní vklady drobných střadatelů by měly být vyšší než 50 tisíc eur (v přepočtu zhruba 1,25 milionu korun), na kterých se začátkem října dohodli ministři financí členských zemí Evropské unie. Uvedla to dnes Evropská komise s tím, že by bankovní garance měly postupně vzrůst na 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). Navíc by klienti zkrachovalých bank měli dostat své peníze mnohem rychleji, než je tomu nyní. Český ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) připustil, že by Česko mohlo Evropské komisi vyhovět.

„Zvýšení minimální garance posílí víru Evropanů v bezpečnost jejich bankovních vkladů,“ obahajoval potřebu zvýšení záruk komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy. Zárukou by mělo být kryto 100 procent všech vkladů místo dosavadních 90 procent. Vkladatele by tak neměl bankrot bankovního domu nijak poškodit.


Zkrátit by se měla i doba, po kterou se po krachu banky střadatelé nedostanou ke svým penězům. Ze současných tří až devíti měsíců by se měla doba, po kterou jsou peníze zadržovány, zkrátit na tři dny.

Kalousek: ČR by mohla garance zvýšit, má ale podmínku

Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že by Česká republika mohla následovat návrh Evropské komise a zvýšit garance z kabinetem v úterý schválených 50 tisíc eur na požadovaných 100 tisíc, stanovil ale zásadní podmínku. Česko tak učiní pouze v případě, že země, které zavedly neomezené garance, je zruší, aby systém nebyl diskriminační. Za všechny vklady začalo v souvislosti s finanční krizí ručit například Irsko.

Předtím, než se začaly problémy amerického finančního sektoru přenášet do Evropy, ležela minimální záruka za vklady na 20 tisících eur. Ministři financí členských zemí EU se ale začátkem října dohodli na jejím zvýšení na 50 tisíc eur. Vlády některých států již nabídnutou možnost využily. Garance zvýšilo například Německo a Rakousko.