KBC se namočila do krize, její dcera ČSOB je prý v suchu, i když s poklesem zisku

Amsterdam - Belgická banka KBC, která kapitálově vlastní českou banku ČSOB očekává za třetí čtvrtletí v eurech 930milionovou ztrátu. Očekává nutnost odpisů špatných půjček ve výši možná až 1,6 miliardy eur. Odpisy jsou následkem špatných investic banky ve Spojených státech a na Islandu. Skupina ČSOB už svůj účet za tři čtvrtletí zná. Meziročně klesl o 64 procent na zhruba 2,7 miliardy korun. Snížení zisku, je podle banky způsobené přeceněním majetku, nikoliv realizovanou ztrátou.

Agentura Moody´s snížila rating portfoliu investičních nástrojů, které byly zdrojem aktiv banky KBC, to sníží hodnotu očekávané návratnosti investice až o 1,6 miliardy eur. Současně banka spočetla své třetí čtvrtletí a očekává ztrátu až 930 milionů eur. Špatné zprávy okamžitě zamávaly s cenou akcií belgické banky. Po otevření burz se její akcie obchodovaly o 20 procent níže oproti předešlé seanci za 36,82 eur. „O budoucnost a nedůvěru obchodníků a klientů se rozhodně nebojíme,“ otitulkoval tiskové prohlášení k aktuální situaci banky její CEO Andre Bergen. Banka zároveň uvedla, že se nebude zdráhat využít podpory vlády, bude-li to nutné.

Finanční krize podle mluvčího ČSOB Ivo Měšťánka způsobí, že ČSOB bude mít nižší zisk, než plánovala. „Jedná se o účetní přecenění majetku, nikoli o realizovanou ztrátu,“ dodal Měšťánek. Celkově zůstávají podle něj KBC i ČSOB kapitálově silné.

Podle generálního ředitele ČSOB Pavla Kavánka na současné krizi prodělají jen akcionáři banky, a ne její klienti.

„Přecenění aktiv kvůli finanční krizi znamená, že vykážeme zisk 2,7 miliardy za tři čtvrtě roku. To je logicky pokles oproti polovině roku, kdy jsme měli zisk přes pět miliard, ale v globálním srovnání je to krásné číslo. Obchodní výsledek oproti srovnatelnému období stejného roku vzrostl o čtrnáct procent,“ uvedl Kavánek.