Byty se bez souhlasu majitele měnit nebudou

Praha - Vláda dnes zamítla návrh poslance Stanislava Křečka (ČSSD) na novelu občanského zákoníku, který měl nájemníkům umožnit výměnu bytů i bez přímého souhlasu jejich majitelů. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Křečkův návrh se podle něj již dostává do střetu s ústavou.

Nájemníci by podle Křečka majitelům domů pouze předložili písemnou dohodu o výměně bytů. Pokud majitel bytu do 30 dnů nesdělí, že s výměnou nesouhlasí a nepodá žalobu na neplatnost dohody, měla by smlouva o výměně platit. Křeček, který je zároveň předsedou Sdružení nájemníků ČR, chtěl návrhem zmírnit dopady zvýšené deregulace nájemného.

V současné právní úpravě je výměna bytů možná se souhlasem pronajímatele. V případě jeho bezdůvodného nesouhlasu se nájemníci mohou obrátit na soud, který může svolení majitele bytu nahradit svým rozhodnutím. „Souhlas pronajímatele je často v praxi obtížné získat pro jeho nečinnost, když ten s výměnou bytů nevyjádří nesouhlas, ale ani nesdělí vážné důvody, pro které s výměnou nesouhlasí,“ podotkl Křeček.

Návrh již podrobilo kritice Občanské sdružení majitelů domů (OSMD). „Jedinou obranou majitele by zůstalo odvolat se do 30 dnů k soudu žalobou na neplatnost,“ uvedli představitelé sdružení na svých internetových stránkách. Podle majitelů tím Křeček usiluje o další zpřísnění právního ustanovení platného ještě z doby před rokem 1989.

Regulované nájemné se v příštím roce může v Praze a některých dalších městech zvýšit v průměru až o 46 procent. Podle majitelů domů se již nájemné v metropoli dostává na úroveň, kdy začíná být ziskové. To však podle nich neplatí pro většinu dalších měst a obcí v republice.

Příští rok je v pořadí třetím rokem deregulace nájemného. Podle původních předpokladů se roční nárůsty uvolněných nájmů měly pohybovat jen kolem 20 procent. Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli vyšším nárůstům regulovaných nájmů minulý týden rozhodlo o prodloužení procesu deregulace ve většině krajských měst do roku 2012. Původně mělo uvolňování nájemného skončit o dva roky dříve.