Americké akcie opět prudce klesají, burza se bojí recese

New York – Akcie na americkém trhu dnes opět začaly prudce klesat. Hlavní index zaznamenal druhou největší bodovou ztrátu v historii. Ceny padaly kvůli zveřejněným údajům o zářijovém vývoji maloobchodních tržeb. Ten naznačil, že by ekonomika Spojených států mohla upadnout do recese.

V závěru obchodování klesl nejsledovanější Dow Jonesův index o 7,9 procenta na 8577,91 bodu a smazal část pondělního rekordního
přírůstku, kdy získal přes 11 procent. Širší index S&P 500 se propadl o
9 procent a index trhu Nasdaq oslabil o 8,5 procenta na 1628,33 bodu.

Původce poklesu – údaje o zářijovém vývoji maloobchodních tržeb – naznačil, obrat maloobchodníků klesl o 1,2 procenta. Jednalo se o nejprudší pokles za poslední tři roky. Dění na burze tak výrazně ovlivnil proto, že spotřebitelské výdaje tvoří ve Spojených státech zhruba dvě třetiny ekonomické aktivity.

Pozornost Wall Street se nyní přesunula od úvěrové krize k makroekonomickým číslům. Obavy z finanční krize se zmírnily poté, co vláda a další státní instituce přijaly sérii razantních opatření na oživení zatuhlého bankovního sektoru.

Ekonomická aktivita ve Spojených státech se podle dnešní zprávy centrální banky (Fed) na přelomu léta a podzimu v situaci prohlubující se finanční krize dál zeslábla. Firmy přehodnocují kapitálové investice, spotřebitelé omezují výdaje a všeobecné vyhlídky se zhoršily, uvádí se ve zprávě s názvem Béžová kniha.

Prudký propad v reakci na strach z recese se předtím obnovil na evropských burzách. Západoevropský index FTSEurofirst 300 klesl o 6,7 procenta a index pražské burzy spadl o téměř osm procent pod hranici 1000 bodů. Na devizovém trhu dnes kvůli zvýšené averzi investorů k riziku nejvíce získával japonský jen a ztrácelo euro, které má z hlavních světových měn nejvyšší úroky. Nechuť k riziku se během obchodování v USA spolu s poklesem cen akcií prohlubovala, což zvyšovalo kurz dolaru k euru. Nervozitu ještě zvýšil projev šéfa americké centrální banky Bena Bernanka, který řekl, že ekonomika se ani v případě rychlé stabilizace na trzích neoživí okamžitě.

Dolar k euru ke konci newyorského obchodování stoupl na 1,3497 USD z
předchozích zhruba 1,3600 USD. Vůči jenu dolar oslabil o 1,6 procenta na 100,59 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 2,6 procenta na 135,64 JPY.