Kalousek: Česko zatím nezaznamenalo výraznější odliv vkladů

Brusel - Česko nezaznamenalo výraznější odliv vkladů do zahraničí kvůli stoprocentním garancím, které oznámily některé sousední státy ČR. Na summitu Evropské unie to dnes novinářům řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Státní záruky za všechny bankovní vklady již oznámily Německo, Rakousko a Slovensko.

Jejich krok vyvolal obavy z odlivu vkladů z českých bank do zahraničních, kde by střadatelům hrozilo menší riziko. „Já jsem příjemně překvapen, že na Českou republiku to má zatím minimální dopad, že ti bohatší klienti jsou klienti, kteří jsou schopni racionálního uvažování. Umí si zvážit nereálnost těch záruk, které zaznívají politicky ze sousedních zemí,“ řekl Kalousek.

Česká republika zatím garantuje vklady do 25.000 eur. V úterý vláda schválila navýšení garance na 50.000 eur. Změnu zákona musejí posoudit poslanci. Česko je po Irsku teprve druhou zemí, která schvaluje podobnou změnu zákonů. Evropská unie dnes navíc představila novelu směrnice o zárukách vkladů, podle které by minimální garance v celé EU měla činit 100.000 eur.