EU chce bojovat proti klimatickým změnám navzdory finanční krizi

Brusel - První den summitu Evropské unie, který ve středu začal v Bruselu, přinesl smíšené výsledky. Zatímco šéfové vlád členských států podpořili záchranný plán pro finanční trhy, jednání o unijním boji s klimatickými změnami provázely rozpory. Pokud se kompromis nenajde do konce roku, hledat ho bude české předsednictví. EU se v minulém roce shodla, že do roku 2020 sníží objem emisí oxidu uhličitého o 20 procent a podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické spotřebě zvýší na pětinu.

Prezident Sarkozy uvedl, že všech 27 členských států souhlasilo s tím, že Evropská unie by se měla do konce roku pokusit dosáhnout konečné dohody o takzvaném klimaticko-energetickém balíčku. „Každý nese svůj díl odpovědnosti za to, že se dohody podaří dosáhnout,“ uvedl Sarkozy, jehož země nyní EU předsedá. Navzdory tomu ale na summitu sílily hlasy, které konečnou dohodu o boji proti klimatickým změnám odmítaly.

Poláky by dohoda údajně poškodila. Jejich průmysl je závislý na uhelných zdrojích. Podobně se vyjádřili i Italové. Ti chtějí finančně náročnou dohodu odložit kvůli finanční krizi ve světě. Polská a italská delegace dokonce pohrozily, že použijí veto, pokud by se EU chtěla zavázat, že se na takzvaném klimaticko-energetickém balíčku dohodne do konce roku. Pokud se ovšem kompromis nenajde do konce roku, hledat ho bude české předsednictví.

Premiéři osmi nových členských zemí EU ve společném prohlášení uvedli, že boj Evropské unie s klimatickými změnami by měl respektovat ekologické cíle. Zároveň ale musí brát v potaz i zajištění udržitelného ekonomického růstu.