Termín, kdy přijmeme euro, budeme znát možná napřesrok

Brusel - Česká vláda stanoví datum přijetí eura zřejmě příští rok. Na bruselském summitu Evropské unie to řekl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že letos vláda termín určitě nestanoví. Zdůraznil, že jedním z doporučení expertů při zavedení eura je stabilita a růst, které stanovují pravidla hospodaření zemí eurozóny. Deficit státního rozpočtu by například ročně neměl překročit tři procenta HDP.

Podle Kalouska se ve vládě vedla velká debata, zda neurčit datum už tento rok. „Je evidentní, že ho letos nestanovíme. Možná ho stanovíme příští rok,“ řekl Kalousek. Ministr dodal, že společná evropská měna je politickým projektem, který byl bezpochyby úspěšný.

V souvislosti s nynější vážnou finanční krizí a pokusy o její řešení však také dodal, že dnes významná část eurozóny svými činy říká, že pakt stability a růstu nemusí vždy platit.

Při úvahách o zavedení eura je tak prý třeba brát v úvahu i to, že je nyní jeden ze základních pilířů společné evropské měny relativizován. „Česká vláda má tu výhodu, že si může několik měsíců, možná až rok, počkat,“ řekl Kalousek.

Vydáno pod