Česká GE Money omezila kvůli krizi poskytování hypoték, co na to trh?

Praha - Politici i centrální bankéři nás sice neustále přesvědčují, že Česku se krachy bank způsobené finanční krizí vyhnou, české banky jsou ale obezřetnější. GE Money Bank se například rozhodla, že ode dneška požaduje u hypotéčních úvěrů alespoň 20 procent vlastních úspor. Podmínky zpřísňují i další banky, navíc si už Češi nepůjčují tak ochotně jako loni.

„Očekává se zpomalení ekonomiky a naším cílem je chránit klienty před přílišnou úvěrovou angažovaností,“ vysvětlila důvody, které GE Money k odklonu od rizikovějších hypoték vedou, její mluvčí Markéta Dvořáčková.


Rizikových hypoték se bojí i další české banky. Zpřísnit pravidla pro jejich poskytování se už rozhodla například Raiffeisenbank. Největší hráči českého hypotečního trhu - Česká spořitelna, Komerční banka a Hypoteční banka - se ale zatím o budoucnost svých peněz neobávají. Podmínky pro přidělení úvěru už prý dostatečně zpřísnily loni.

„Byli jsme kritizováni za to, že málo a neradi půjčujeme a radši si toho klienta čtyřikrát proklepneme. Teď se to ukazuje jako naše síla,“ pochlubil se v rozhovoru pro ČT24 hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Zájem o úvěry klesá

Loni banky uzavřely hypotéky za rekordních 142 miliard korun, což znamenalo oproti roku 2006 41procentní nárůst. Letos se jim ale zdaleka tak dobře nedaří. V první půlce roku banky půjčily meziročně o pětinu méně než loni - necelých 60 miliard korun.

Propad v poskytnutých úvěrech hlásí například Česká spořitelna. Od letošního ledna do konce září si u ní klienti půjčili na bydlení 15 miliard korun. Za stejné období loňského roku to přitom bylo více než dvakrát tolik - přes 33 miliard korun. Pokles v objemu poskytnutých úvěrů dokonce připravil Českou spořitelnu o prvenství na hypotečním trhu, hlavní roli nyní převzala Hypoteční banka.

Raiffka je výjimkou, vede se jí lépe

Ne všechny české banky jsou na tom ale v poskytování hypoték tak špatně jako Česká spořitelna. Větší zájem o úvěry na bydlení hlásí například Raiffeisenbank. Letos už se svými klienty uzavřela o 17 procent hypoték více než loni, a předstihla tak i Českou spořitelnu.

Pokles zájmu o hypotéky banky nezruinuje

I když se Češi bojí a v průměru si půjčují méně, banky se o své živobytí obávat nemusí. Na trhu se stále pohybuje dostatek lidí, kteří si chtějí bydlení pořídit i přes nejistotu, která v současnosti finančním trhům vládne. „Český hypoteční trh je poměrně stabilní a poptávka po hypotékách zůstává i nadále silná,“ tvrdí generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Navíc není podle bankéřů letošní nižší zájem o hypoteční produkty čistě dílem finanční krize. Hlavní vinu nese vysoká loňská srovnávací základna. 142 miliard korun je podle odborníků číslo, které se bude těžko překonávat. Loňský extrémně vysoký zájem totiž vyvolalo hned několik faktorů - očekávalo se zvýšení daně z přidané hodnoty a vzhůru se vydaly i úrokové sazby.