Akcie pokračují v poklesu, trhy se bojí recese

Praha/New York - Včerejší propady na burzách pokračují i dnes. Klesají hlavní americké i evropské indexy. Propad o 6 procent zažila pražská burza, ke dnu ji svou 15procentní ztrátou táhly hlavně akcie společnosti NWR. Uklidnění zatím nepřinesla ani vlna záchranných opatření vlád a centrálních bank. Trhy se podle analytiků obávají možné recese.

Dva dny historického růstu na trzích následuje už druhý den velkých propadů. Jak na houpačce si připadají investoři na všech světových burzách. Všichni stále marně hledají potřebný klid a stabilitu.

Bezprostředně po zveřejnění maloobchodních tržeb za září ale trhy znovu výrazně oslabovaly. V Japonsku akcie klesaly nejvíc od roku 1987, tedy od tamějšího krachu akciového trhu.

Velký propad nastal i na pražské burze. Ráno otevřela propadem o 7,4 procenta, po poledni pomalu umazávala ztráty. Index PX nakonec oslabil o 6,04 procenta na 938,5 bodu. Nejhůře si přitom vedly akcie New World Resources, majitele českého producenta uhlí OKD, které za dnešek ztratily 15,04 procenta. Velké ztráty zaznamenaly akcie bankovních domů, Komerční banka propadla o téměř 8 procent, Erste Bank skoro o 6 procent.

Vydáno pod