Nad Českem se vznáší přízrak digitalizace, jak si s ním poradit?

Praha - Digitalizace znamená pro diváky výhodu více programů, a to nejen televizních. V tzv. multiplexu, který můžeme přirovnat k digitálnímu balíčku služeb, budete přijímat i několik rozhlasových stanic a další doplňkové služby přímo na váš televizní přijímač. Zatímco novější televizory si se záplavou programů v jednom multiplexu poradí bez problémů, starším musí pomoct malá krabička - tzv. set-top box. Jak ale vybrat ten pravý?

Pokud u vás v domě zazvoní podomní prodejce s pohádkou o tom, že za týden již nic v televizi nechytnete, a proto vám nezbývá nic jiného, než abyste si od něj koupili jediný zázračný set-top box, který on náhodou má a „levně“ vám ho prodá, tak rychle zavírejte dveře. Přestože je set-top box jednoduché zařízení, přece jen se vyplatí koupit ho v obchodě, kde vám poradí a kde máte šanci na případnou reklamaci. Tu si prakticky o podomního prodejce neumím představit.

Jak divák pozná, že set-top box potřebuje?

Před tím, než vyrazíte do obchodu, prohlédněte si váš televizor. Tentokrát z druhé strany. Pokud tam najdete pouze anténní vstup, tedy  malý plechový kroužek s malou dírkou uprostřed, musíte si pořídit set-top box s takzvaným modulátorem. To je nutné říci prodavači. Jinak byste si mohli odnést sice hezký, ale naprosto nepotřebný technický zázrak zvaný.

K set-top boxu s modulátorem si dokoupíte pouze vhodný propojovací kabel, doma s ním spojíte televizor a set-top box a kabel, který původně vedl do televize, zastrčíte do set-top boxu.  Pokud jste našli ještě volnou elektrickou zásuvku, máte vyhráno. Stačí jen zmáčknout tlačítko „on“ a můžete ladit programy. Cena set top boxu s modulátorem se pohybuje kolem 1800 korun.

Televizor a video

Jiná situace nastane, pokud najdete na zadní straně TV přijímače obdélník se spousty malých dírek, tzv. scart vstup. Pokud si pak vyberete set-top box se dvěma vstupy, můžete propojit nejen televizní přijímač, ale například VHS nebo DVD rekordér. Nevýhodou je fakt, že nahrávat budete moci pouze to, co sledujete. Cena takových přístrojů začínají na osmi set korunách.

Komfortnější je set top box se dvěma tunery, tedy dvěma přijímači signálu. Pak budete moci sledovat i něco jiného, než co nahráváte.

Tím výčet možných variant ale ještě zdaleka nekončí. Váš televizor může být také opatřen např . HDMI nebo Cinch vstupy. K nim stačí dokoupit patřičné kabely a můžete se digitálně bavit.

Vyplatí se i nový televizor

Asi nejdražší variantou je pořízení nového televizoru s již vestavěným digitálním tunerem. Odpadá tak ale další krabička a hlavně další dálkové ovládání. A vzhledem ke stále se rozšiřujícímu se počtu pořadů vysílaných ve formátu 16:9, je to důvod k zamyšlení.

Základem je dobrá anténa

Ať pro přechod na digitální vysílání použijete kteroukoliv z výše uvedených variant, vždy je především třeba zkontrolovat, na co vlastně televizní programy chytáte. Pokud jste anténu na dům dávali někdy před čtyřiceti lety, tak raději nejdříve zkontrolujte nejen její svod ale i samotnou anténu.

„Pokud máte anténu novější, musí být vhodná pro příjem v pásmu UHF. Pak se klidně můžete dívat dál a nemusíte si pořizovat novou, říká Milan Kohout, prodejce digitální techniky v Praze. “Ale ty slavné dipóly, připomínající elipsu opravdu nejsou vhodné," dodává. Nejlepším řešením je nechat si anténu prohlédnout nebo vyměnit odbornou firmou. Ta navrhne řešení a postará se o to, abyste si nové digitální vysílání opravdu užili.

Jestli vám ale stále ještě nuly a jedničky šířící se v podobě digitálního signálu českými luhy a háji nahánějí hrůzu, vězte, že tohle už jednou Česko zažilo. Pamatujete, jak jste kupovali v druhé polovině sedmdesátých let konvertor? Takovou malou krabičku pro příjem druhého programu? Důvod byl obdobný, většina tehdejších televizorů, totiž nebyla technicky schopná signál druhého programu přijímat a musely si ho nechat zpracovat právě v konvertoru. A s digitalizací je to podobné.

  • Televize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/85/8428.jpg
  • Televizní anténa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/220/21926.jpg