Německo konkretizovalo bankovní pomoc se zemskými vládami, parlament posílá balík na trh

Berlín - Spolková republika Německo poskytne v eurech 400miliardovou sumu na mezibankovní kreditní záruky. Dalších 100 miliard eur je určeno pro případné refinancování bank, které o pomoc požádají. Pro efektivnější cílení pomoci bude půlmilionový balík spravovaný i ve spolupráci s jednotlivými spolkovými zeměmi. Na detailech se vláda s hejtmany dohodla včera, dnes byl konkrétní plán bankovní pomoci schválen drtivou většinou parlamentem. Legislativní procedura pak poběží ve zrychleném téměř sprintérském řízení. E-mailová štafeta by mohla skončit v cíli u prezidenta Horsta Köhlera na zámku Bellevue už v pátek odpoledne.

Náklady na pomoc německým bankám neponese pouze státní rozpočet, budou se na něm podílet i jednotlivé spolkové země. „Měly by převzít 35 procent nákladů,“ prozradil už dříve generální sekretář CDU Ronald Pofalla. Po včerejším jednání přibyla další podmínka. Spolkové země budou schopny garantovat maximální pomoc ve výši 7,7 miliardy eur. „Přesto některé s takovou sdílenou odpovědností vůbec nesouhlasí, už dříve totiž samy podobnou pomocnou ruku bankám nabízely,“ všiml si ekonom ČSOB Petr Dufek.

Záměr dělené správy je jednoduchý, co nejméně ovlivnit předpoklad, že finanční krize a připravovaná pomoc zmaří plán mít v roce 2011 vyrovnaný státní rozpočet. Ke všemu se k odhadům předních vědeckých institutů na pokles produktivity německého hospodářství v příštích letech přidalo i ministerstvo financí. Počítá pro rok 2009 s ekonomickým růstem pouze 0,2 procent.

Podle dosud známých informací žádná německá banka o přímou pomoc nepožádala, spekulovalo se o zájmu Commerzbank nebo LBBW. „Dá se usuzovat, že banky čekaly až na schválení a zájem projeví později, aby příliš brzy neodkryly karty,“ myslí si Dufek.