EU zpoplatní dovoz obilí, jeho ceny tak zřejmě půjdou nahoru

Brusel - Evropská unie se rozhodla znovu zavést cla na dovoz obilí. Brusel tímto způsobem reaguje na snížení cen v důsledku velmi dobré úrody, která ruinuje zemědělce. Zavedení cel by mělo omezit množství obilí dostupného na evropském trhu, a otevřít tak cestu k jeho opětovnému zdražení.

Zemědělci rozhodnutí Evropské unie vítají. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba věří, že zvýšení cen, které zřejmě obnovení cla vyvolá, pomůže rozhýbat tuzemský trh s obilím. Ten v současné době stagnuje a ceny jsou výrazně nižší než před rokem.

Tuna potravinářské pšenice, tuzemské nejvýznamnější obiloviny, se podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu nyní prodává průměrně za 3934 korun. V říjnu loňského roku se přitom její cena blížila úrovni 6000 korun. Také cena sladovnického ječmene byla před rokem téměř dvojnásobná, jeho tuna stála 6313 korun; v současné době se na Plodinové burze v Brně obchoduje za 3880 korun.

Diametrální rozdíl v loňských a letošních cenách obilí vyvolal rozdíl v kvalitě úrody. Zatím co letos byla velmi dobrá, loni špatné počasí zapříčinilo nižší sklizeň. Rychlý růst cen na světových trzích pak přinutil letos v lednu unii ke zrušení cel na dovoz obilnin. V červnu se rozhodly nejvyšší orgány společenství opatření ještě prodloužit s tím, že ho mohou kdykoliv zrušit.

Vydáno pod