SkyEurope bude spolupracovat s aerolinkami Myair.com

Praha - Největší středoevropské nízkonákladové aerolinky SkyEurope podepsaly dohodu o spolupráci s italskou společností Flyholding, která provozuje leteckou společnost Myair.com. Spojení by mohlo pomoci aerolinkám SkyEurope, které dlouhodobě bojují se ztrátami a nedostatkem provozního kapitálu. Informaci přinesl server iDnes.cz.

Firmy budou zatím spolupracovat pouze na provozu aerolinek, do budoucna ale není vyloučeno ani kapitálové propojení obou společností. Spojením chtějí docílit například nižších nákupních cen za služby či pohonné hmoty. Vzájemně si budou prodávat letenky či využívat letadla.

„Aliance je přirozeným výsledkem pro dvě letecké společnosti, které dosud fungovaly odděleně, ale s podobnými strategiemi. Zaměříme se na středoevropské a východoevropské linky,“ uvedl šéf Myair.com Carlo Bernini.

Šéf SkyEurope Jason Bitter v prohlášení uvedl, že spolupracující aerolinky budou hrát na evropském trhu větší roli než dosud. „Cílem je být čtvrtým největším hráčem mezi nízkonákladovými společnostmi,“ uvedl Bitter. První tři místa dosud patří Ryanairu, easyJetu a AirBerlin.

SkyEurope a Myair.com jsou podle počtu letadel podobně velké společnosti. SkyEurope má 15 strojů, Myair.com létá s celkem 11 stroji, ale na rozdíl od SkyEurope má jiné typy: airbusy a menší bombardiery.

Za Myair.com stojí manažeři bývalé italské společnosti VolareWeb, která zkrachovala v roce 2004. Firma už spolupracuje se švýcarskou společností Darwin. Podle počtu cestujících jsou SkyEurope zhruba dvakrát větší. SkyEurope mají základny v Praze, Bratislavě, Košicích a Vídni. S akciemi společnosti se obchoduje ve Varšavě a Vídni.

Na evropském trhu nízkonákladových leteckých společností se už spojily například španělské aerolinky Vueling a Clickair. O fúzi jednaly také Condor, TUIfly a Germanwings v Německu.

Vydáno pod