Peking finančně odmění továrny, které sníží emise

Peking - Pekingská správa poskytne 2,3 milionu jüanů (6,2 milionu korun) každému podniku, který se vzdá výroby zatěžující životní prostředí. Podle odborníků je to zjevně další pokus ovlivnit zhoršující se ekologickou situaci v čínské metropoli. Opatření má vést k náhradě znečišťujících provozů šetrnější výrobou. Na nejvyšších místech seznamu podniků, jichž se mohou dotace týkat, jsou malé cementárny a papírny.

O tom, kolik peněz kdo dostane, se bude rozhodovat individuálně a podle toho, jak se podaří snížit emise a spotřebu vody i energie.

Peking v době olympijských her zavedl kvůli silně znečištěnému prostředí dopravní omezení. Do ulic tehdy směla střídavě vyjíždět auta se sudými a lichými značkami. V okolí města také byly uzavřeny některé továrny a vzduch nad městem se pak viditelně pročistil.

Po olympiádě se ale situace opět zhoršila, takže úřady v půli října sáhly k novým dopravním opatřením, která znovu vyřazují určité automobily z provozu jeden den v týdnu. Rozhoduje konečné číslo jejich poznávací značky, takže se denně do ulic nedostane asi 800 tisíc aut. Opatření je zatím dočasné, ale jestliže se osvědčí, bude na jaře zavedeno trvale.