Odpověď Jihokorejců na finanční krizi? 130 miliard dolarů bankám

Soul - Jižní Korea schválila finanční pomoc bankám ve výši 130 miliard dolarů, tedy více než 2,4 bilionu korun. Vláda chystá navýšit kapitál postiženým finančním institucím a přebrat záruky za zahraniční dluhy. Opatření mají zastavit propad na akciových trzích. Jižní Korea, země s třetí největší ekonomikou v Asii a třináctou na světě, se tak snaží zabránit úderu finanční krize.

Jihokorejský kabinet s tamní centrální bankou schválil částku 100 miliard dolarů pro posílení finančního sektoru. Dalších 30 miliard poskytne vláda jako hotovost pro banky. „Vláda poskytne bankám garance za jejich zahraniční dluhy, které vzniknou do června 2009, a to na dobu tří let,“ řekl ministr financí a plánování Kang Man-Soo.

Korejská průmyslová banka dostane finanční injekci ve výši 750 milionů dolarů, aby podpořila menší a střední podniky. Vláda ještě plánuje kroky na podporu stavebního sektoru. Man-Soo informoval, že se vláda rozhodla připojit ke krokům na podporu finančního trhu, které koordinovaně ohlásily vlády největších světových ekonomik. Zároveň dodal, že veškerá opatření jsou čistě preventivní.

Analytici kroky korejské vlády přivítali. Podle nich tato opatření pomohou uklidnit investory. Navíc se předpokládá, že korejská centrální banka sníží počátkem příštího měsíce úrokové sazby.

Záchranný balíček vyhlásila Jižní Korea jen pár hodin po schůzce amerického prezidenta Bushe s předsedou Evropské komise Barossem a francouzským prezidentem Sarkozym. Státníci se dohodli na uspořádání mezinárodního summitu o globální finanční krizi, který by se měl konat v Americe po prezidentských volbách v listopadu. Kromě zemí skupiny G8 se ho zřejmě zúčastní také Čína a Indie. Hospodářské velmoci chtějí vypracovat pravidla reformy, která by stabilizovala světový finanční systém.