Finanční krize vrátila popularitu britským labouristům

Londýn - Přístup k řešení finanční krize vrací popularitu labouristické straně britského premiéra Gordona Browna. Příznivě jej hodnotí nejen odborníci a komentátoři, ale také britští voliči. Podle průzkumu, který dnes otiskl list The Independent, stáhli labouristé náskok opozičních konzervativců na devět procent. Brownově straně by tak nyní dalo hlas jedenatřicet procent voličů.

Současný náskok konzervativců je nejmenší od letošního března, během jara a léta vedli stabilně o dvacet procent. Nyní jejich obliba klesá a jen čtvrtina voličů se domnívá, že by si lídr konzervativců Cameron poradil s krizí lépe než Brown. Ten byl totiž před nástupem do premiérské funkce loni v červnu respektovaným ministrem financí. I průzkum deníku News of the World ukázal, že podle 54 procent si premiér vedl v bankovní krizi dobře.

Na druhou stranu je ale 58 procent respondentů průzkumu deníku The Independent proti tomu, aby se na nápravu škod ve finančnictví použily peníze daňových poplatníků. Přesně to Brown udělal - stejně jako další západní vlády. Analytici rovněž upozorňují, že úspěch labouristů může být jen krátkodobý. Kvůli hospodářskému poklesu by totiž mohly být do Vánoc dva miliony Britů bez práce - a už nynější nezaměstnanost ve výši 1,72 milionu je nejvyšší od začátku 90. let.

Konzervativci i liberální demokraté během krize vzhledem k její vážnosti vládu a Brownovy kroky podporovali. V pátek však konzervativci znepokojení vzestupem Brownovy popularity příměří ukončili. Jejich vůdce Cameron přičetl příčiny krize Brownově ekonomické politice, která „naprosto selhala“.