Liberecká společnost Cadence Innovation propustí 300 lidí

Liberec - Liberecká společnost Cadence Innovation, která vyrábí plastové autodíly, propustí do konce roku až 300 lidí. Společnost má v Česku závody v Liberci, v Libáni na Jičínsku a v Nymburce a výpovědi chce rozdat už během listopadu. Celkové zeštíhlení firmy pak proběhne do konce roku. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

„Naši zákazníci snížili výrobu o deset až 20 procent, a to se musí projevit i na počtu zaměstnanců,“ vysvětlil generální ředitel firmy Pavel Neumann. Podle něj se však propouštění nedotkne kmenových zaměstnanců. „Bude se to týkat hlavně lidí, které máme přes agentury nebo lidí ve zkušební době,“ doplnil.

Firma dosud zaměstnává 2300 lidí včetně agenturních, většinou ze zahraničí. O práci přijde i část zaměstnanců se smlouvami na dobu neurčitou.

Americký výrobce plastových automobilových součástek Cadence Innovation v srpnu požádal soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Cadence má v USA šest závodů na plastové díly ve státech Michigan a Indiana. Firma uvedla, že bude pokračovat v činnosti a mezitím bude shánět kupce.

České závody Cadence vyrábějí plastové díly jako přístrojové desky, nárazníky a dveřní výplně. Odebírají je především společnosti Škoda Auto, Audi a TPCA Kolín. Loňský obrat české skupiny Cadence Innovation s maďarskou pobočkou činil asi 8,7 miliardy korun.